Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Πώς ράβουν το «κουστούμι» με ενιαίο φόρο

Κλειδώνει σήμερα ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Πώς θα μοιραστεί ο λογαριασμός σε αγροτεμάχια και στην περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων. Τα φετινά χτυπήματα της εφορίας. Κάθε μήνα και ένα μπιλιετάκι!

Ακίνητα: Πώς ράβουν το «κουστούμι» με ενιαίο φόρο
Πέντε φορές θα χτυπήσει η καμπάνα των φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διάρκεια του 2013, με απαίτηση πληρωμής παραπάνω από 5 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις μήνα-μήνα έως το τέλος του έτους.

Η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια εξηγεί το γεγονός ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες σηκώνει τα χέρια ψηλά, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ.

Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία αναμένεται να ραφτεί το «κουστουμάκι» του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Νωρίτερα, βέβαια, η εφορία απαιτεί:

1. Το γνωστό «χαράτσι». Θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Μάιο και αφορά το 2012. Μετά καταργείται για να παραχωρήσει τη θέση του στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

2. ΦΑΠ 2010: «Τρέχει» από τον Δεκέμβριο η εξόφλησή του σε τρεις δόσεις. Η πρώτη, μετά την παράταση που είχε δοθεί, πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, όπως και η δεύτερη, εκτός κι αν δοθεί παράταση. Ορισμένοι έφοροι πάντως δέχονται μόνο τη μία δόση και μεταφέρουν τις άλλες δύο για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι και οι δύο δόσεις πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου.

3. ΦΑΠ 2011: Θα αρχίσει να εξοφλείται επίσης σε τρεις δόσεις από τον Μάρτιο. Οπότε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, όσοι είχαν το 2011 ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ θα πρέπει να ξαναπεράσουν από την εφορία (σ.σ. πρακτικά, ο φόρος εξοφλείται στις τράπεζες).

4. ΦΑΠ 2012: Όσους ΦΑΠ δεν εισέπραξε τα προηγούμενα χρόνια θα τους εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ασχέτως αν για κάποιους ιδιοκτήτες οι ΦΑΠ(ες) είναι αλλεπάλληλες και φτάνουν τις τρεις. Παρότι υπήρχαν σκέψεις για εξόφληση μαζί με τον ΦΑΠ του 2011 σε δέκα μηνιαίες δόσεις, τελικά θα πληρωθεί το διάστημα από τον Ιούνιο και μέχρι τον Αύγουστο.

5. Ενιαίος φόρος ακινήτων: Θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων. Ο νέος φόρος δεν έχει έκτακτο, αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 0,1% έως και 2% σε συνάρτηση με την αντικειμενική αξία, ενώ στο τραπέζι έχουν τεθεί και προτάσεις για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Κλίμακες και αφορολόγητο αναμένεται να κλειδώσουν στη σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένονται και οι τελικές εκτιμήσεις για την απόδοση του φόρου. Αρχικά, στόχος ήταν τα ετήσια έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή από ειδικό τέλος ακινήτων (ήταν έκτακτος φόρος, που τώρα παγιώνεται) και ΦΑΠ.

Παρ' όλα αυτά, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπάρχουν εισηγήσεις για μικρότερη απόδοση του φόρου -κοντά στα 2 δισ. ευρώ- ώστε να μπορέσει να γίνει «ανεκτός». Οι τελευταίες πληροφορίες για τη «μοιρασιά» του φόρου που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. ευρώ από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. ευρώ που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 1 δισ. ευρώ από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων, των φυσικών προσώπων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v