Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Η τελική πρόταση για απελευθέρωση της αγοράς

Η τελική πρόταση της ΡΑΕ για το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάστηκε σήμερα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα. Στο διάστημα από την 21η έως την 28η Μαρτίου θα τεθεί σε διαβούλευση το πλήρες κείμενο του κώδικα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΡΑΕ: Η τελική πρόταση για απελευθέρωση της αγοράς
Τη τελική πρόταση της ΡΑΕ για το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας) παρουσίασε σήμερα, στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σαλαγκούδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκο Στεφάνου, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθηγητής Μιχάλης Καραμανής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ το πλαίσιο του κώδικα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να αναρτηθεί σήμερα στις 18:30 στο site της ΡΑΕ (www.rae.gr).

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

Α. Στο διάστημα από την 1η έως την 18η Μαρτίου το πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ληφθούν υπόψη, για μια ακόμη φορά, οι παρατηρήσεις του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ , της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όλων όσοι κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καταναλωτικών οργανώσεων και κάθε άλλου ενδιαφερομένου.

Β. Στο διάστημα από την 21η έως την 28η Μαρτίου θα τεθεί σε διαβούλευση το πλήρες κείμενο του κώδικα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αμέσως μετά θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. Η οριστικοποίηση των κωδίκων και η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, πριν από το τέλος Μαρτίου, αποτελεί μείζονα παρέμβαση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης το υπουργείο Ανάπτυξης:

* Υλοποιεί μια ακόμη προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης, όπως επαναλήφθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πριν από περίπου 12 μήνες.

* Δημιουργούνται οι ασφαλείς προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

* Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογών των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελός τους.

Πολύ σύντομα, η ΡΑΕ, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της και θα υποβάλει την πρότασή της για το νέο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας, το οποίο μετά από επεξεργασία και διαβούλευση θα κατατεθεί ως Νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με τις δύο αυτές, ιδιαίτερα σημαντικές, παρεμβάσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας, με στόχο τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των επιλογών των καταναλωτών.

Επιπλέον, η χώρα μας αποκτά ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους:

* Την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον επαρκή εφοδιασμό και την ασφαλή τροφοδοσία με ηλεκτρισμό της χώρας.

* Την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, που αποτελεί και βασικό άξονα της ενεργειακής μας πολιτικής και της προστασίας του περιβάλλοντος με βάση και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κυότο.

Στη σημερινή παρουσίαση του πλαισίου της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Γεώργιος Κουτζούκος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, η γενική διευθύντρια Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ελένη Σαργιάνου και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v