Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Βάζει "χέρι" στις αδρανείς καταθέσεις

Το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων θα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται μέχρι να εκδοθεί η κανονική σύνταξη. Προωθείται και η μεταφορά στο Δημόσιο των "αδρανών" καταθέσεων.

ΥΠΟΙΚ: Βάζει χέρι στις αδρανείς καταθέσεις
Βγαίνουν θεωρητικά στη σύνταξη και περιμένουν μήνες αν είναι τυχεροί ή ακόμα και χρόνια στην αντίθετη περίπτωση για να πάρουν χρήματα στην τσέπη τους. Μέχρι πρότινος αν είχαν κανέναν… μπάρμπα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάποιοι μπορεί να ήταν περισσότερο «τυχεροί» από τους άλλους.

Ήρθε όμως ο Χρήστος Σταϊκούρας και απείλησε με πειθαρχικές ποινές όποιον υπάλληλο επιχειρούσε να παρακάμψει τη σειρά προτεραιότητας για την έκδοση συντάξεων και κόπηκε και αυτό το «παράθυρο».

Έτσι, όλοι βρίσκονται σε αναμονή 2 μηνών τουλάχιστον αν είναι ένστολοι, 9-10 μηνών αν είναι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και πάνω από 12 μήνες αν έχουν την ατυχία να διεκδικούν σύνταξη στη βάση διαδοχικής ασφάλισης.

Οι καθυστερήσεις διευρύνονται περισσότερο καθώς απαιτείται και άγνωστο χρονικό διάστημα για την αποστολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού-οικονομικού των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, στη Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τις διατάξεις του οποίου παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις διατάξεις του προβλέπεται ότι ο εξερχόμενος δημόσιος υπάλληλος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΛΚ, από 15.298 το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν το 2010 και έφτασαν τις 33.928, υποχώρησαν ελαφρώς στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012.

Στο νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν τις αδρανείς καταθέσεις, στη βάση εισηγήσεων της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα προβλέπουν την «αξιοποίηση» των αδρανών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, από το ελληνικό δημόσιο, αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Προϋπόθεση για να βάλει χέρι το Δημόσιο στις αδρανείς καταθέσεις θα είναι να μην έχει υπάρξει η παραμικρή κίνηση στον λογαριασμό για 20 χρόνια και πριν από τη δέσμευση οι τράπεζες να έχουν κάνει μια τελευταία απόπειρα ενημέρωσης των δικαιούχων του λογαριασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v