Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 13 της επιτροπής φορολογικής μεταρρύθμισης

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δεν θα βάζει φόρους στην εποχή του μνημονίου προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί μέσα σε τρεις μήνες να βρει τη συνταγή απλοποίησης του συστήματος.

Οι 13 της επιτροπής φορολογικής μεταρρύθμισης
Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δεν θα βάζει φόρους στην εποχή του μνημονίου προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί μέσα σε τρεις μήνες να βρει τη συνταγή απλοποίησης του συστήματος και πάταξης της φοροδιαφυγής, που χρόνια αναζητείται.

Μέχρι να το δούμε στη Βουλή βέβαια και να πιστοποιηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνει κανένα... φασούλι νέου φόρου υπάρχει ακόμα δρόμος.

Προς το παρόν, πάντως, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει η περιβόητη μεταρρύθμιση του φορολογικού και να προσδιοριστούν μέτρα τα οποία θα έχουν άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη κάποιες προτάσεις: η παροχή κινήτρων για χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους φορολογούμενους ώστε να εισπράττεται άμεσα ο ΦΠΑ μετά το πέρασμά του από τις τράπεζες, η μείωση του ορίου συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή στα 500 ή ακόμα και στα 300 ευρώ, η εύρεση χρυσής τομής μεταξύ πολύ αυστηρών προστίμων που μένουν απλήρωτα και χαριστικών ποινών που τρέφουν τη φοροδιαφυγή στο πλαίσιο του νέου ποινολογίου.

Τα χρονικά περιθώρια μάλλον είναι στενά για μία τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση . Η επιτροπή που συγκροτήθηκε μόλις χθες με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη έχει τρεις μήνες προθεσμία (το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί τον Απρίλιο) προκειμένου να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τη Σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Η σύνθεσή της είναι ενδιαφέρουσα. Καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της «αγοράς» αλλά και στενοί κομματικοί φίλοι, που συνδυάζουν βέβαια και άλλες ιδιότητες, μετέχουν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δεκατρία στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών, την πανεπιστημιακή κοινότητα, ειδικούς σε θέματα φορολογικών θεμάτων από τον χώρο των επιχειρήσεων και των λογιστών αλλά και για στενούς συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών.

Στην επιτροπή μετέχουν ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο καθηγητής και σύμβουλος για θέματα φορολογίας του υπουργού Οικονομικών Ν. Καραβίτης, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Γ. Ρεφενές, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κριτσέλης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, ο επιχειρηματίας και οικονομολόγος Θ. Βάρδας, οι κ. Γ. Ταπεινός και Γ. Φασούλας εξειδικευμένα στελέχη σε φορολογικά θέματα από τον ιδιωτικό τομέα, ο δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά Γ. Σταυρόπουλος και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών Σ. Πέτσας (ΓΛΚ), Σοφία Ρίτσου (σύμβουλος υπουργού Οικονομικών για θέματα φορολογίας), Γεωργία Μπέη (νομική σύμβουλος) και Στ. Κουτνατζής (ειδικός συνεργάτης του κ. Μαυραγάνη).

Η παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής θα γίνει τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v