ΕΛΣΤΑΤ: Διώξεις σε τρεις για τα ελλείμματα

Ποινικές διώξεις σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμη στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για το "φουσκωμένο έλλειμμα" του 2009. Δεν υπάρχει θέμα, υποστηρίζει η Κομισιόν. Πώς αντέδρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΛΣΤΑΤ: Διώξεις σε τρεις για τα ελλείμματα
Ποινική δίωξη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που ερευνούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, η οποία υποστήριξε ότι υπήρξε υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του 2009, για να προχωρήσει η υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου ασκήθηκε εναντίον του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μαρφέτα και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθίας Ξενάκη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται επίσης για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Η ανάκριση θα διενεργηθεί από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς, ενώ οι εισαγγελείς ζητούν, στο πλαίσιο της ανάκρισης, να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις παραπάνω πράξεις, αν υπήρχε συμμετοχή και δράση άλλων προσώπων, καθώς και αν έχουν τελεστεί άλλα αδικήματα.

Οι δύο εισαγγελείς είχαν στείλει την υπόθεση στη Βουλή για να εξεταστεί τυχόν ευθύνη των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά η υπόθεση έκλεισε μετά την εξεταστική που έγινε και επιστράφηκε στη δικαιοσύνη.

Η αντίδραση του Γ. Παπανδρέου στις διώξεις

Αργά το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Γ. Παπανδρέου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.

Κατά το παρελθόν, υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.

Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για τη χώρα και τους Έλληνες.

Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 παραμένουν στο απυρόβλητο.

Φαίνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».


Κομισιόν: Δεν υπάρχει φουσκωμένο έλλειμμα

Ανύπαρκτο ζήτημα χαρακτηρίζουν κύκλοι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και πηγές της Eurostat τα περί φουσκωμένου ελλείμματος το 2009, παρακολουθώντας με απορία και αγανάκτηση τις σχετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Για τη διεθνή κοινότητα, τους 17 εταίρους στο ευρώ, την Κομισιόν και την τρόικα όχι απλώς δεν υφίσταται ζήτημα τεχνητής διόγκωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος που κοινοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2009, αλλά επίσης απεδείχθη πως η τότε εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν αρκετά συντηρητική», τονίζουν στη Real κύκλοι της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δέχθηκε η Eurostat, το έλλειμμα του 2009 διαμορφώθηκε κατά τη λεγόμενη πρώτη ειδοποίηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος τον Απρίλιο του 2010 στο 14,1% και κατά τη δεύτερη ειδοποίηση τον Οκτώβριο του 2010 στο 15,6%. Η Κομισιόν και η Eurostat υπενθυμίζουν πως από τον Νοέμβριο του 2009 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 οι ελληνικές στατιστικές αρχές τέθηκαν υπό την επιτροπεία των κοινοτικών, με απόφαση που επικύρωσε το Eurogroup και η σύνοδος κορυφής των 27 και ως εκ τούτου τα τελικά στοιχεία για το 2009 αποτελούν εύρημα των ελέγχων των ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών και όχι κάποια ανεξέλεγκτη ειδοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Eurostat, μάλιστα, μέχρι να καταλήξει στην αποτύπωση του 15,6% δημοσίευε όλα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία συνοδεία αστερίσκου. Σύμφωνα με τα κείμενα των αποφάσεων του Eurogroup και των συνόδων κορυφής, που ασχολήθηκαν με το ελληνικό θέμα, το μόνο αξιόπιστο ποσοστό αναφοράς για το 2009 είναι το 15,6 και βάσει αυτού έχει υπολογιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή των επόμενων ετών.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη είναι «καθαρά και ξάστερα» και η παραγωγή τους «γίνεται στην πηγή» από τους αρμόδιους ελεγκτές της Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Αν το έλλειμμα ήταν μικρότερο τότε, αφενός τα ποσά των δανείων θα επαρκούσαν, αφετέρου το βήμα προσαρμογής θα ήταν μικρότερο. Τίποτα από τα δύο δε συνέβη. Απεδείχθη πως η Ελλάδα χρειάστηκε και δεύτερο δάνειο -μέχρι πρότινος υπήρχε χρηματοδοτικό κενό, που αντιμετωπίστηκε με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου-, ενώ σήμερα μόνο τα arears διευρύνθηκαν κατά 10 δισ.», δηλώνει κοινοτικός αξιωματούχος, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v