Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οφέλη έως 879 εκατ. από φορολογικά πιστοποιητικά

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δισ. ευρώ στους κόλπους των μεγάλων επιχειρήσεων (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.) έφερε το 2012 η καθιέρωση του Φορολογικού Πιστοποιητικού. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Οφέλη έως 879 εκατ. από φορολογικά πιστοποιητικά
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δισ. ευρώ, στους κόλπους των μεγάλων επιχειρήσεων (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.), έφερε το 2012 η καθιέρωση του Φορολογικού Πιστοποιητικού, αναδεικνύοντας τα περιθώρια συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια πρόληψης της φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, πέρυσι ελέγχθηκαν 4.468 επιχειρήσεις (ποσοστό 93,2% των υπόχρεων) και εκδόθηκαν Φορολογικά Πιστοποιητικά για ισάριθμες επιχειρήσεις, με συνολικό κύκλο εργασιών 193 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα είναι μάλλον εντυπωσιακά: 

* Παρά την ύφεση της οικονομίας κατά 7,1%, ο τζίρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατέγραψε αύξηση 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. 

* Παρά το γεγονός ότι οι ζημίες υπερτετραπλασιάζονται, ο φόρος εισοδήματος μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα κατά μόλις 14,6%. 

* Με τις λογιστικές αναμορφώσεις που έγιναν στις δηλώσεις των εταιρειών που ελέγχθηκαν, η φορολογική βάση διευρύνεται κατά 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα (3,7 δισ.) τη χρήση 2011 και παράγει τεκμαρτό φορολογικό όφελος (άμεσο ή «αναβαλλόμενο») μεταξύ 675 και 879 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι Α.Ε. και Ε.Π.Ε. από πέρυσι έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν Φορολογικό Πιστοποιητικό μετά από διενέργεια φορολογικού ελέγχου από ελεγκτικές εταιρείες, την ΕΛΤΕ και τη ΓΓΠΣ.


Τι είναι τα πιστοποιητικά

Το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό είναι μία σχετικά νέα διαδικασία φορολογικού ελέγχου (καθιερώθηκε από το καλοκαίρι του 2011), στην οποία συμμετέχουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές (Νόμιμοι Ελεγκτές), η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) και η Γ.Γ.Π.Σ. (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).

Εκδίδεται μετά από φορολογικό έλεγχο, που διενεργείται από νόμιμους ελεγκτές (ορκωτούς ελεγκτές λογιστές) και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένα στο δημόσιο μητρώο.

Υπόχρεες είναι οι εταιρείες εφόσον έχουν και τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

α) Έχουν τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.

β) Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους ελέγχονται υποχρεωτικά από νόμιμους ελεγκτές (ορκωτούς ελεγκτές λογιστές) και ελεγκτικά γραφεία.

Ο νόμος προβλέπει ότι για τις περιπτώσεις όπου μία Ανώνυμη Εταιρεία ή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, παρότι πληροί τα κριτήρια για τον υποχρεωτικό της έλεγχο από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, δεν τους επιλέγει για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, και κατά συνέπεια για τον έλεγχο της φορολογικής της συμμόρφωσης, ελέγχεται άμεσα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v