Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στενός κορσές» από ΔΝΤ για τους φοροελέγχους

Σαρωτικούς ελέγχους σε μεγαλοφορολογούμενους απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας παράλληλα απτά αποτελέσματα εισπράξεων στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Στενός κορσές» από ΔΝΤ για τους φοροελέγχους
Σαρωτικούς ελέγχους σε μεγαλοφορολογούμενους απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας παράλληλα απτά αποτελέσματα εισπράξεων στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για το 2013, μάλιστα, καθιερώνονται συγκεκριμένοι στόχοι - ορόσημα, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν αποκλείεται να μετατραπούν στη συνέχεια σε προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων. Η τρόικα φαίνεται να αναγορεύει σε μείζονα προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, πεδίο στο οποίο καταγράφεται μέχρι σήμερα παταγώδης αποτυχία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να εξαπολύσουν φοροκυνηγητό στο κατόπι 4.100 φορολογουμένων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη προηγούμενων ετών και να στείλει στον εισαγγελέα 128 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.


Συγκεκριμένα, το 2013 το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι:

1. Θα εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, από μια δεξαμενή η οποία στο τέλος του 2012 είχε 56,7 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 775 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος Ιουνίου.

2. Θα εισπράξει το 24,5% νέων οφειλών, που θα βεβαιωθούν εντός του 2013. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να εισπράξει το 14% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3. Θα ελέγξει 4.100 πλούσιους φορολογούμενους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή, και συγκεκριμένα 1.500 «μεγάλους» φορολογούμενους και 2.600 φορολογούμενους υψηλού πλούτου.

Για 750 από τους πρώτους θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Για τους υπόλοιπους 750 θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Στο πεδίο των φορολογουμένων υψηλού πλούτου (με μεγάλη περιουσία), για τους 1.200 ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.

4. Θα στείλει στον εισαγγελέα 128 υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλων φορολογούμενων.

Ανάλογες δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί και φέτος, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Προκειμένου να σφίξει τα λουριά, η τρόικα σκέφτεται να μετατρέψει σε προπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις συγκεκριμένους στόχους για τη φοροδιαφυγή.

Στην ίδια έκθεση καθιερώνεται και συγκεκριμένος στόχος ελέγχων σε προϊσταμένους και ελεγκτές εφοριών. Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να ελέγξει 110 προϊσταμένους και 130 εφοριακούς στη διάρκεια του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v