Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Προανακριτική για Παπακωνσταντίνου

Με 265 ψήφους παραπέμπεται σε προανακριτική ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας. Όχι σε παραπομπή Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπαδήμου. Άγριες συγκρούσεις στη συνεδρίαση.

Βουλή: Προανακριτική για Παπακωνσταντίνου
Με 265 ψήφους παραπέμπεται τελικώς σε προανακριτική επιτροπή ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά από μια ψηφοφορία από την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρασε χωρίς να δεχθεί πλήγμα. 

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής, αποφασίστηκε η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό οικονομικών ενώ απορρίφθηκαν τα αιτήματα για παραπομπή των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης ψήφισαν μόνο στην κάλπη για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Το ίδιο έγινε και από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες.

Στα παράδοξα της ψηφοφορίας το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ψήφισε την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή του πρώην υπουργού αφού συνολικά είπαν «ναι» 265 βουλευτές με την κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων να είναι στους 164 βουλευτές.

Επίσης η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε από 80 βουλευτές, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων που φτάνει τους 37 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν συνολικά 294 βουλευτές, εκ των οποίων τα 286 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, τα 5 άκυρα και τα 3 λευκά.

Υπέρ της πρότασης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την παραπομπή του ψήφισαν υπέρ 265 βουλευτές, κατά 6 βουλευτές και «παρών» 3 βουλευτές.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ 129 βουλευτές, κατά 26 βουλευτές και «παρών» 4 βουλευτές.

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ 110 βουλευτές, κατά 28 βουλευτές και «παρών» 3 βουλευτές.

Στην κάλπη για την παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου ψήφισαν 225 βουλευτές, εκ των οποίων 154 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ 124 βουλευτές, κατά 24 βουλευτές και «παρών» 2 βουλευτές.

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ 104 βουλευτές, κατά 23 βουλευτές και «παρών» 1 βουλευτής.

Στην κάλπη για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψήφισαν συνολικά 224 βουλευτές, εκ των οποίων 107 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά.

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής υπέρ ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 19 βουλευτές και «παρών» 8 βουλευτές.

Στην κάλπη για την παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου ψήφισαν συνολικά 221 βουλευτές, εκ των οποίων τα 103 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά.

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής υπέρ ψήφισαν 63 βουλευτές, κατά 34 βουλευτές και «παρών» 6 βουλευτές.






Επεισοδιακή η διαδικασία

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε σε πρωτοφανή ένταση. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν μάλιστα αναβολή της διαδικασίας για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία την Παρασκευή, λόγω της δικογραφίας με τις μαρτυρικές καταθέσεις που κατατέθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Ωστόσο, με ψηφοφορία δι' εγέρσεως, αποφασίστηκε η ψηφοφορία να προχωρήσει κανονικά.  

Ωστόσο, ένταση επικράτησε εκ νέου όταν μοιράστηκαν τα ψηφοδέλτια προκειμένου να διενεργηθεί η ψηφοφορία. Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων σε κάθε ψηφοδέλτιο αναφέρονται όλες οι προτάσεις της παραπομπής που έχουν υποβληθεί από τα κόμματα για κάθε πρόσωπο. Έτσι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν ναι, όχι, παρών, χωριστά για κάθε πρόσωπο και για κάθε πρόταση.

Τελικώς, μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που είχε καταθέσει δική της πρόταση για τη διαδικασία, η συνεδρίαση διακόπηκε για 1,5 ώρα περίπου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συναίνεση, με αποτέλεσμα τη νέα ψηφοφορία δια εγέρσεως, για τη διαδικασία που θα τηρηθεί στην... ψηφοφορία.


Άγρια σύγκρουση Βενιζέλου - Τσίπρα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τον Ι. Διώτη.

"Συνασπισμένες δυνάμεις οπισθοδρόμησης που επενδύουν στο αδιέξοδο και την καταστροφή χώρας, βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας. Έμεινε το ρεσάλτο, που στόχο έχει το ΠΑΣΟΚ. Για να πετύχει το ρεσάλτο πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, που είναι εγγυητής σταθερότητας. Στάθηκε όρθιο στις εκλογές Ιούνιου και τώρα πρέπει να στοχοποιηθεί ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, ποτέ δεν συνέδεσε το αποτέλεσμα της σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής με την διατήρηση της κυβέρνησης. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «υπό διαφορετικές συνθήκες αν ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τους δικούς τους λόγους να συμπεριφέρεται ως έχων την μύγα θα έπρεπε ο ίδιος να ζητούσε τη σύσταση γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ανέφερε ότι την στιγμή που η Ελλάδα εισερχόταν στο Μνημόνιο «κάποιοι κρατούσαν καλά κρυμμένα στα συρτάρια, στους υπολογιστές τους στην ιδία και προσωπική τους χρήση κρατούσαν μυστικά και στοιχεία που αφορούσαν στον πλούτο και τις καταθέσεις μίας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας που όλως τυχαίως διαχειρίστηκε τις τύχες αυτής της χώρας».

Εν τω μεταξύ, μια αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου ότι στα αρχεία του δεν έχει μόνο τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και απόρρητα στρατιωτικά σχέδια του κράτους προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρχικά του Π. Καμμένου και εν συνεχεία του Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι διαστρέβλωνε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που είπε για τα κατοχικά δάνεια και τον Χριστοφοράκο, για να απαντήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι "όταν φτάνεις στα όρια της αυτογελοιοποίησης, πρέπει να συγκρατείσαι"...   


Παπακωνσταντίνου: Δεν εμπλέκομαι, δεν θέλω παραγραφή  
 
«Θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών από την έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που υπήρχε όταν έγινε η πρόταση της προανακριτικής», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής. Και πρόσθεσε: «Με απλά λόγια, δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα. Παρ’όλα αυτά, προφανώς και οφείλω να απαντήσω στα ερωτήματα που τίθενται»

Για το ερώτημα αν αλλοίωσε τα αρχεία και «έσβησα» τα ονόματα συγγενικών του προσώπων, Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε. Δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα».

«Η διαγραφή των 3 και μόνο ονομάτων των συγγενών μου παραπέμπει σε προσπάθεια ενοχοποίησής μου.Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι πως έμαθα για τα 3 αυτά ονόματα που έλειπαν την ίδια ημέρα που το έμαθε όλος ο κόσμος, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου 2012», συνέχισε ο κ. Παπαπκωνσταντίνου.

Παράλληλα, δήλωσε «σίγουρος ότι στο τέλος της όποιας διαδικασίας οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που ανήκουν», συμπληρώνοντας ότι «το λέω, χωρίς να θέλω να ρίξω σκιά σε κανέναν. Αν και στη δική μου περίπτωση, το τεκμήριο αθωότητας έχει καταπατηθεί βάναυσα, εγώ θα το σεβαστώ και δεν θα κατασκευάσω εκ των προτέρων σενάρια ενοχοποίησης κανενός».

Αναφερόμενος στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, επεσήμανε ότι «όσο με αφορά βασίζεται σε μία σύγκριση: αυτή ανάμεσα στα στοιχεία που ζητήθηκαν εκ νέου και παρελήφθησαν από την Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012, με το – όπως ρητά αναφέρεται - παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb», διευκρινίζοντας ότι «μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι το usb που εγώ παρέδωσα. Είναι ένα άλλο που έχει δημιουργηθεί σχεδόν ένα μήνα αφότου είχα αποχωρήσει από το Υπουργείο».

«Ποιες είναι συνεπώς οι ενδείξεις που οδηγούν στη διατύπωση της πρότασης για προανακριτική; Πού είμαι εγώ σε αυτή την ιστορία; Πού είναι το αναμφισβήτητο γεγονός που αναφέρεται στην πρόταση που βιάστηκαν τα κόμματα να καταθέσουν;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

«Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση για άσκηση δίωξης εις βάρος μου για δήθεν νόθευση εγγράφου δεν στέκει. Υποψιάζομαι δε ότι αυτό το ξέρουν πολλοί σε αυτή την αίθουσα. Και φοβάμαι πως αντί να στοχεύει στη διερεύνηση του τι πράγματι έγινε, προδίδει την βιασύνη κατασκευής ενόχου», υποστήριξε.

«Δεν εύχομαι στο χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που βιώνω εγώ και η οικογένειά μου τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν το εύχομαι σε κανέναν. Καταδικαστικοί οι τίτλοι των εφημερίδων: “Ένοχος”, “Καταζητείται - απο τ' αφτί στον Κορυδαλλό”. Το ίδιο και στα κανάλια - συνοπτική δίκη από αυτόκλητους τηλεοπτικούς εισαγγελείς, και άμεση καταδίκη», ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Για ποιο τεκμήριο αθωότητας μιλάμε; Καταδίκη άμεση και συντριπτική, χωρίς να τίθενται ερωτηματικά ούτε καν για τα προσχήματα», πρόσθεσε.

«Η πολιτική και προσωπική μου διαδρομή μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα σε θέματα ηθικής τάξης. Και όσοι με γνωρίζουν προσωπικά γνωρίζουν και την οικονομική μου κατάσταση και τον ηθικό κώδικα με τον οποίο έχω πορευτεί. Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρίες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να πουν το ίδιο;», δήλωσε.



Παπαδήμος: Δεν ενημερώθηκα για τη λίστα Λαγκάρντ

Με υπόμνημα που δεν ξεπερνά τη μία σελίδα και με αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απάντησε στις αιτιάσεις εναντίον του από τους βουλευτές που πρότειναν την παραπομπή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αναλυτικά, στην επιστολή που απέστειλε προς τη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ, ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με την υπόθεση αυτή», δείχνοντας με τον τρόπο προς την κατεύθυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος την περίοδο της πρωθυπουργίας Παπαδήμου ήταν ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v