Τρεις στην τελική φάση για Ελληνικό

Οι Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Εκτός έμεινε το Κατάρ. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τρεις στην τελική φάση για Ελληνικό
Εκτός διεκδίκησης του Ελληνικού βρίσκεται πλέον και επίσημα το Εμιράτο του Κατάρ, καθώς αποσύρθηκε από την επόμενη φάση με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να περιοριστούν σε τρεις.

Η Qatari Diar είναι το δεύτερο ηχηρό όνομα, μετά τον όμιλο του αμερικανού μεγιστάντα Ντόναλντ Τραμπ (που αποκλείστηκε κατά την πρώτη φάση) που αποσύρεται.

Στην επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε χθες τα μεσάνυχτα η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), περνούν τελικά η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd., η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Οι τρεις υποψήφιοι υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα τις σχετικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας καθώς και τα κείμενα με τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της τεχνικής προσφοράς που καλούνται να καταθέσουν στο τέλος της δεύτερης φάσης.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα επισκέψεων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου καθώς και πρόσβαση στο «εικονικό data room» του διαγωνισμού με στοιχεία για το υπό αξιοποίηση ακίνητο. Εκτιμάται πως οι τεχνικές προσφορές των υποψηφίων θα υποβληθούν εντός του Ιουλίου 2013.

Οι τρεις όμιλοι θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές μαζί με το επιχειρησιακό τους σχέδιο για την ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Η προσφορά θα αφορά στην εξαγορά του 100% της Ελληνικόν ΑΕ, της εταιρείας στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα ακίνητα. Η συνολική επιφάνεια των ακινήτων φτάνει τα 6,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Περιλαμβάνει και τα 3,5 χιλιόμετρα της παραλίας στον Αγιο Κοσμά μαζί με την μαρίνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, "από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού, από τους ως άνω επενδυτές. Η τελική υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013".

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η πλήρης ανάπτυξη του Ελληνικού αναμένεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 0,3% ετησίως.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης που θα υπογραφεί.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον για το Ελληνικό, το σημαντικότερο από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει, πάντως, το αρνητικό κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους και την προσπάθεια που καλείται να καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιστροφή του.

Γιατί έμεινε εκτός το Κατάρ

Αναμενόμενη ήταν για πολλούς η αποχώρηση του Κατάρ, μέσω της Qatari Diar, από το διαγωνισμό για το Ελληνικό.

Η Qatar Investment Autority (QIA), το επενδυτικό όχημα του Εμιράτου που ελέγχει και την Qatari Diar, δε συνηθίζει να επενδύει σε τόσο αμφίβολης κατάληξης επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως είχε επισημάνει εδώ και μήνες το Euro2day. Επιπλέον, ο Εμίρης Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί δυσκολεύεται να ξεχάσει τη μεταχείριση που του επιφύλαξε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Τότε που o Εμίρης Αλ Θανί φωτογραφίζονταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ελληνα πρωθυπουργό ως επενδυτής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική για να διαπιστώσει λίγες εβδομάδες μετά πως πωλήθηκαν στην καναδική Eldorado!

Ούτε πρόκειται να ξεχάσει πως χρησιμοποιήθηκε το όνομα του εμιράτου στην περίπτωση της περίφημης επένδυσης για τερματικό σταθμό στον Αστακό Αιτωτολακαρνανίας που επίσης ναυάγησε λόγω πληθώρας ενδιαμέσων.

Οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις βρίσκονταν όντως "εκτεθειμένες" καθώς δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης του Ελληνικού μέσω διακρατικής συμφωνίας όπως επιθυμούσε το Κατάρ.

Μολονότι γνώριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δέχονταν την πώληση ενός τόσο σημαντικού στοιχείου χωρίς διαγωνισμό έδιναν ελπίδες στους εκπρόσωπους του εμιράτου, οι οποίοι για αυτό το λόγο εξεδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον

Θεωρούσαν δηλαδή πως μέσω της συμμετοχής στις αρχικές φάσεις του διαγωνισμού θα έμεναν μέσα στο παιχνίδι μέχρι να επιτευχθεί η διακρατική συμφωνία.

Τελευταία ελπίδα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το αραβικό εμιράτο αποτελεί η περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς το τουριστικό συγκρότημα ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της QIA που τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες επενδύσεις στη Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v