Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα Λαγκάρντ: Ο κύκλος των χαμένων αντιγράφων

Δεν αλλοίωσε, αλλά αντέγραψε με την βοήθεια συνεργάτιδος του το USB με την " λίστα Λαγκάρντ" προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης. Ποιους δείχνει στο υπόμνημα.  

Λίστα Λαγκάρντ: Ο κύκλος των χαμένων αντιγράφων
Δεν αλλοίωσε, αλλά αντέγραψε με την βοήθεια συνεργάτιδος του το USB με την " λίστα Λαγκάρντ" προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του....

Για πρώτη φορά ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης καταθέτοντας δια υπομνήματος στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη παραδέχθηκε ότι αντέγραψε το "στικάκι" που του παραδόθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ο ισχυρισμός αυτός δίνει μια εξήγηση για την ημερομηνία δημιουργίας (8.7.2011) του USB που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Διώτης δεν αποσαφηνίζει ποιο από τα δύο "στικάκια" κατέστρεψε εν συνεχεία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αρχικό USB που είχε αντιγραφεί απευθείας από CD που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές να έχει χαθεί με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός του παραχαράκτη της λίστας....

Ο κ. Διώτης επιρρίπτει και πάλι τις ευθύνες για τον χειρισμό της " λίστας Λαγκαρντ" στους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι δεν έλαβε οδηγίες από κανέναν τους, ενώ εμμένει στην άρνησή του ότι δεν αλλοίωσε εκείνος το "στικάκι".

"Τον τελευταίο καιρό διεσύρθην ως «πλαστογράφος» και «ψεύτης». Ούτε το ένα ούτε το άλλο είμαι. Υπήρξα σε όλη μου την ζωή απέναντι στο έγκλημα όχι ο ίδιος εγκληματίας. Η αλήθεια είναι απλή και αντίθετα από όσο θα ήθελαν οι εναντίον μου αυτόκλητοι μυθιστοριογράφοι πολύ πεζή. Σε ουδεμίαν ενόθευση προέβην ούτε και μπορούσα να το πράξω διότι δεν είχα κανέναν κίνητρο προς τούτο ή όφελος. Ενδεχομένως όφελος, οπωσδήποτε κίνητρο και πάντως δυνατότητα είχαν άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα....".

Σύμφωνα με τον κ. Διώτη το "στικάκι" του απεστάλη ατύπως στα μέσα Ιουνίου του 2011 από τον κ. Παπακωνσταντίνου.
 
"Κανείς δεν ήξερε οτι πρόκειται για την λίστα Λαγκάρντ εκτός φυσικά του κ. Παπακωνσταντίνου", επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στο υπόμνημά του και υπογραμμίζει ότι του παραδόθηκε χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο και αγνοώντας ότι προερχόταν από τις γαλλικές αρχές "είχα την ισχυρά εντύπωση ότι το εν λόγω αντικείμενο ήταν προιόν δράσης τω μυστικών υπηρεσιών" .

Προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου του και να ενημερώσει επί του θέματος τον νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ο κ. Διώτης δημιούργησε με την βοήθεια της συνεργάτιδός του κ. Γαλάτειας Μανέ- η οποία θα κληθεί άμεσα προς κατάθεση από τους οικονομικούς εισαγγελείς - ένα αντίγραφο προκειμένου να το επισκοπήσει. Εν συνεχεία, όπως αναφέρει ακολουθώντας της οδηγίες της το κατέστρεψε προκειμένου να μην περιέλθει σε λάθος χέρια.

"Επειδή οι γνώσεις μου με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι καλές , δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω USB. Ενόψει τούτου κάλεσα τη δικηγόρο Γαλάτεια Μανέ η οποία μόλις τότε είχε διορισθεί ως ειδικός συνεργάτης μου να με βοηθήσει στην μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενο σε στικάκι αντίγραφο.... Για τον λόγο αυτό την παρακάλεσα να πάει η ίδια να αγοράσει ένα στην συνέχεια δε να αντιγράψει το πρώτο στικάκι στο καινούριο που είχε αγοράσει όπως και έπραξε.."

Ο κ. Διώτης δεν διευκρινίζει ποιο από τα δύο "στικάκια" κατέστρεψε εν συνεχεία . "Δεν έδινα βάρος στα ίδια τα στικάκια, δεν εξέταζα δηλαδή ποιο από αυτά ήταν "του υπουργού" και ποιο αντίγραφό του .. Άλλωστε εκείνη την εποχή δεν γνώριζα ότι περιείχε κατά περιεχόμενο καταχωρήσεις από άλλο αποθηκευτικό μέσο δηλαδή από CD. Για μένα σημαντικό πρωτίστως ήταν το περιεχόμενο του USB και αυτό με ενδιέφερε πάνω από όλα και με κανένα τρόπο να μην αλλοιωθεί".

Ως προς τον τρόπο που κατέστρεψε το στικάκι ο κ. Διώτης αναφέρει επί λέξει: "Τοποθέτησα σε φάκελο το ένα USB, ζήτησα πάλι από την συνεργάτιδά μου να με ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου του άλλου USB στην οποία προέβην αμέσως διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειρισθώ το ζήτημα να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή του οποιουδήποτε".

Ο κ. Διώτης επισημαίνει αρκετές φορές στο υπόμνημά του ότι δεν αλλοίωσε το περιεχόμενο του USB, ενώ ζητεί και την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενο του εν λόγω usb έχει υποστεί αλλοιώσεις, και να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB όπως επίσης και αυτού καθεαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους.

Ως προς τα ευρήματα των οικονομικών εισαγγελέων ο κ. Διωτης επισημαίνει ότι "η έλλειψη πραγματογνωμοσύνης δεν καθιστά νομικώς υπαρκτές και έγκυρες ως αποδεικτικό στοιχείο τις εκτυπώσεις εκ της οθόνης που τέθηκαν υπόψη μου ούτε εξασφαλίζει από τυχόν αλλοιώσεις ή εγγραφές μεταδεδομένων ο τρόπος χειρισμού του εις χείρας σας USB."

Όπως επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν του εξηγήσει τί περιείχε το "στικακι", δεν τον ενημέρωσε για την προέλευσή του, ούτε του έδωσε "εντολές" Εντολές όμως υποστηρίζει ότι δεν του δόθηκαν ούτε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίο , όπως λέει, παρέδωσε το USB στα τέλη Ιουλίου , αρχές Αυγούστου του 2011.

Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Διώτης προσθέτει ότι εκείνος τον παρότρυνε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 , όταν η υπόθεση είχε λάβει διαστάσεις, να παραδώσει το "στικάκι" στο πρωθυπουργικό γραφείο. "Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κ. Βενιζέλο τον προέτρεψα να παραδώσει το στικάκι, που του είχα ο ίδιος παραδώσει, στον κ. Πρωθυπουργό".
 
Επί λέξει του είπα : "Δώστε το στον πρωθυπουργό. Είναι βέβαιον ότι η συμπεριφορά μου αυτή δεν στοιχειοθετεί ένδειξη ενοχής μου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v