Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι περιλαμβάνουν. Νέος φόρος πολυτελείας και εισφορά για ναυτιλιακές εταιρείες.

Στη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι αναγκαίες για την συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης και την εκταμίευση της δόσης» τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοθέτημα το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία τους κατεπείγοντος πλην των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι καταψήφισαν δηλώνοντας - δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νότη Μαριά - ότι παρέμειναν προκειμένου να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να μην μπορεί να εφαρμοστεί έτσι το άρθρο 108 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι νομοσχέδια που γίνονται ομόφωνα δεκτά ψηφίζονται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση.

«Τη Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, εάν δεν υπήρχε η αρνητική ψήφος των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή θα ψηφίζονταν χωρίς συζήτηση» είπε ο κ. Μαριάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις αυτές, αποτελούν ένα συγκροτημένο και συνεκτικό πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών που θα συμβάλλει στο νοικοκύρεμα του κράτους και των οικονομικών του. Ο κ. Σταϊκούρας, έδωσε κατά την ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαναγοράς του χρέους καταθέτοντας στοιχεία και τονίζοντας πως κρίνεται ως μια εξαιρετικά επιτυχής συναλλαγή για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αλλά η κύρωσή τους από τη Βουλή αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει η κύρωσή τους να γίνει το αργότερο έως το πρωί της Δευτέρας ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα προαπαιτούμενων κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Την Κυριακή, άλλωστε, ανακοινώθηκαν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που αποτελούν επίσης προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιανουαρίου.


Εκτακτη εισφορά για τις... πολυτέλειες

Στο Πολυνομοσχέδιο σκούπα υπάρχουν και νέες φορο-διατάξεις: Προβλέπεται, ειδική έκτακτη εισφορά 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για Ι.Χ από 1.929 έως 2.500 κυβικά και 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, σκάφη αναψυχής άνω των έξι μέτρων, αεροσκάφη, ελικόπτερα και πισίνες. Ο φόρος θα αποδώσει 110 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα επιβάλλεται ειδική ετήσια εισφορά 6% έως 10% για τέσσερα χρόνια, επί του συναλλάγματος (έως 200.000 δολάρια 10%, πάνω από 400.000 στο 6%) που εισάγουν στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες. Εξαιρούνται επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και εμπορικά που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

Τέλος προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις, με επιβολή συμπληρωματικών φόρων για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Όσον αφορά στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου:

- Στο ΦΕΚ 246 δημοσιεύθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα ΕΣΠΑ, την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα

- Στο ΦΕΚ 240 πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης.

- Στο ΦΕΚ 238 την τιμητική τους έχουν οι υπάλληλοι της Βουλής καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει να κόψει την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής. Οι υπάλληλοι της Βουλής εξισώνονται μισθολογικά με τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και συνταξιοδοτικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

- Στο ΦΕΚ 237 νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για προαπαιτούμενα προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης και τα οποία δεν είχαν μπει στο Μνημόνιο 3.

- Στο ΦΕΚ 229 και πάλι πράξη νομοθετικού περιεχομένου με προαπαιτούμενα της τρόικα κυρίως για μισθολογικά θέματα.

- Στο ΦΕΚ 224 την ίδια ημέρα που παίρνει ΦΕΚ η έγκριση του Μνημονίου 3 η κυβέρνηση δημοσιεύει πράξη νομοθετικού με ρυθμίσεις για τα ταξί.

Στην Βουλή προς ψήφιση έχουν κατατεθεί και άλλες Πράξεις που αφορούν:

· Το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης
· Τις ρυθμίσεις για τα θέματα του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
· Την παράταση της διάρκειας λειτουργίας της προσωρινής ενιαίας διοικούσας επιτροπής για τα θέματα ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.


***Αναλυτικά η Αιτιολογική Έκθεση και οι Διατάξεις του Σχέδιου Νόμου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδυετικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v