Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ

Η Βουλή θα κληθεί τελικώς να λύσει τα.... μυστήρια της λίστας Λαγκάρντ καθώς όπως όλα δείχνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης προτίθενται να αποστείλουν την δικογραφία στο κοινοβούλιο.

Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ
Η Βουλή θα κληθεί τελικώς να λύσει τα.... μυστήρια της λίστας Λαγκάρντ καθώς όπως όλα δείχνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης προτίθενται να αποστείλουν την δικογραφία στο κοινοβούλιο προς περαιτέρω διερεύνηση .

Ενώπιον της Βουλής εκτιμάται ότι θα διευκρινιστεί τελικώς ο αριθμός των αντιγράφων της λίστας Λάγκαρντ, η ημερομηνία αντιγραφής τους, οι αλλοιώσεις κτλ καθώς όπως προέκυψε από την χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι οικονομικοί εισαγγελείς με τον εποπτεύοντα των ενεργειών τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή , το περίφημο “στικάκι" δεν θα γίνει σε αυτή την φάση αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή από οιαδήποτε άλλη υπηρεσία, καθώς όπως επεσήμαναν οι εισαγγελείς η όποια επεξεργασία θα καταγραφεί σε αυτό και πρόθεσή τους είναι να το παραδώσουν "καθαρό" στην Βουλή.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πάντως, στέλεχος της οποία συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δυνατότητα - εφόσον ο αντιγραφέας δεν είναι επαγγελματίας χάκερ- να εντοπιστεί η ακριβής ημερομηνία και η ώρα της παρέμβασης καθώς και από ποιον υπολογιστή έγινε. Το ίδιο στέλεχος της δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αμφισβήτησε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι το USB με τα ονοματα της "λίστας Λαγκάρντ" που έχουν στα χέρια τους δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2011. "Ο οποιοσδήποτε μπορεί όποτε θέλει να αλλάξει ημερομηνία και ώρα σε ένα στικάκι. Η ημερομηνία αυτή δεν λέει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά .

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην αρχική σελίδα της εκτύπωσης όπου καταγράφεται η "ταυτότητα" του USB παρατηρείται ανακουλουθία μεταξύ της ώρας δημιουργίας του και της ώρας αποθήκευσης του αρχείου. Συγκεκριμένα, ως ώρα αποθήκευσης καταγράφεται η 13.33 ενώ ως ώρα δημιουργίας καταγράφεται 14.02 δηλαδή μισή ώρα αργότερα!! Η αξία του συγκεκριμένου ευρήματος μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από γνώστες των ηλεκτρονικών συστημάτων ωστόσο είναι ένα ακόμη σημείο που χρήζει διερεύνησης.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η λίστα έχει αντιγραφεί σε τουλάχιστον δύο στικάκια. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα όσα είπε σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος μάλιστα είχε δημοσιοποιήσει και την λίστα στο περιοδικό HOT DOC.

Ο κ. Βαξεβάνης επεσήμανε στον κ. Παντελή ότι από παραγματογνωμοσύνη που διενήργησε ο ίδιος στο δικό του αντίγραφο της λίστα προέκυψε ότι αυτό δημιουργήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως ότι και από αυτή την εκδοχή της λίστας απουσιάζουν τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνατντίνου.

Από τους ισχυρισμούς του κ. Βαξεβάνη συνάγεται ότι το αντίγραφο που ο ίδιος παρουσίασε είναι διαφορετικό από αυτό που εξετάζουν οι εισαγγελείς καθώς και ότι η αφαίρεση των ονομάτων έγινε πριν αυτό φθάσει επισήμως από την Γαλλία στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Από τους εισαγγελείς εξετάστηκε και ο υπάλληλος ο οποίος είχε συνδράμει τεχνικά στην επιλογή από τη λίστα Λαγκάρντ των 20 ονομάτων με τα μεγαλύτερα ποσά που τελικά δόθηκαν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη.

Ο μάρτυρας είπε ότι πήρε εντολή από τον υπουργό να εντοπίσει τα ονόματα. «Τα αντέγραψα και τα μετέφερα στον υπουργό. Ξέρω ότι ο ίδιος έχει πει ότι τα έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη. Δεν ξαναείδα το CD, δεν έκανα πλήρες αντίγραφο», υπογράμμισε στην κατάθεσή του.


Δεν υπάρχει διαμάχη 

Σε πλήρη διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρθηκαν σε μεταξύ τους διαμάχη προέβησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης - Σπ. Μουζακίτης και ο εποπτεύων τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι δεν τίθεται ζήτημα ανυπακοής στην παραγγελία του προϊσταμένου τους για αποστολή του USB στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω διερεύνηση. Οι ίδιοι ωστόσο φέρονται να εξέφρασαν κατ' ιδίαν στον κ. Παντελή τις ενστάσεις τους για οποιαδήποτε παρέμβαση στο "στικάκι " σε αυτή την φάση υποδεικνύοντας εμμέσως ότι θα ήταν καλύτερο η πραγματογνωμοσύνη να διενεργηθεί μετα την διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή.

Σε δήλωση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν: "Τα αναγραφόμενα στον Τύπο περί σύγκρουσης μεταξύ του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή και ημών είναι μυθεύματα και αποκυήματα φαντασίας. Η πραγματικότητα αποτυπώθηκε γραπτώς και αρμοδίως. Σε νομικό επίπεδο είναι αδιανόητη η ύπαρξη τέτοια σύγκρουσης.... η συνεργασία μας με τον αντεισαγγελέα και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι άψογη, ουσιαστική και άψογη.... Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα ερί σύγκρουσης". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν τελικά το "στικάκι" θα αποσταλεί στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο κ. Πεπόνης είπε ότι "Ο κ. Παντελής θα κρίνει τελικώς....".


Σώμα εμπειρογνωμόνων για τους δικαστές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας στη ΝΕΤ αποκάλυψε ότι σε συζήτηση, που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η συγκρότηση ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα συνδράμουν το έργο των ανακριτών σε δύσκολες υποθέσεις.

«Δεν υπάρχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, όπως στην υπόθεση που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο υπουργός.

Έτσι, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης αποφασίσθηκε η ίδρυση ειδικού σώματος από επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν σχέση και με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να βοηθούν τους ανακριτές στις υποθέσεις που διερευνούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v