Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικά γυμνάσια στην Αθήνα

Τι διαμήνυσε η καγκελάριος στο Σαμαρά και έβαλε την Αθήνα στην… πρίζα. Αγώνας δρόμου μέχρι τη Δευτέρα για τα prior actions. Στο στόχαστρο αποκρατικοποιήσεις και έσοδα. Η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές.

Γερμανικά γυμνάσια στην Αθήνα
Σε ασφυκτικό γερμανικό κλοιό μπαίνει από τώρα η χώρα μας καθώς το Βερολίνο επιθυμεί «ηρεμία» γύρω από τις ελληνικές υποθέσεις εν όψει και των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι οι δόσεις των δανείων θα παγώνουν κάθε φορά που δεν υλοποιούνται οι ελληνικές δεσμεύσεις στην παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Παρατηρήθηκε καθυστέρηση όχι μόνο στο φορολογικό -που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη- αλλά και σε επτά προαπαιτούμενες δράσεις που σχετίζονται άμεσα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Επιπλέον αγκάθι είναι και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αλλάζει τους όρους της δανειακής σύμβασης και δίνει αυξημένες εξουσίες στους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους αλλά και αυξημένη εποπτεία. Πρόκειται για την πράξη που έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ με αριθμό 240, και η οποία θα πρέπει να περάσει τώρα και από τη Βουλή για κύρωση.

Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι δύο βασικοί άξονες για επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Με άλλα λόγια, ασκείται πίεση ώστε ο στόχος των εσόδων να επιτευχθεί, προκειμένου να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα, τα οποία η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και πολιτικά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η γραμμή της καγκελαρίας είναι ότι το ελληνικό πακέτο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αντικείμενο της γερμανικής προεκλογικής της εκστρατείας. Για να γίνει αυτό τα πάντα πρέπει να κυλούν ρολόι στην Αθήνα.

Γι αυτό δεν αποκλείεται να δούμε άμεσες παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το επόμενο διάστημα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για τους Γερμανούς.

Ο Α. Σαμαράς κατάλαβε τις γερμανικές διαθέσεις γι' αυτό και κάλεσε τον πρόεδρο της βουλής Ε. Μεϊμαράκη στη μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στόχος να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τη Δευτέρα από τη Βουλή (φορολογικό νομοσχέδιο, επικύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου κ.τ.λ.), ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

Εάν το EWG διατυπώσει ενστάσεις, τότε η Αθήνα θα έχει μία εβδομάδα καιρό να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Συνεδριάζει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, στις 16 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να εξετάσει τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ταμείου.

Η έκθεση θα βασιστεί πάνω στις αποφάσεις της 26ης Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται, όμως, η Κρ. Λαγκάρντ να δεχθεί πιέσεις από την πλευρά των «αναδυόμενων» χωρών για το γεγονός ότι δεν προχώρησε μέχρι τέλους το αίτημα για κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Αυτή η πίεση μπορεί να επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία, αν το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάσει αποκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση, εάν η έκθεση επικυρωθεί, τότε το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει το ποσό που του αναλογεί για την ελληνική βοήθεια.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v