Σενάρια φορολογικής "αποζημίωσης" για PSI

Αναθερμαίνεται το ζήτημα της αποζημίωσης φυσικών προσώπων που υπέστησαν μεγάλη χασούρα από το υποχρεωτικό κούρεμα στο πλαίσιο του PSI και επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια φορολογικής «αποζημίωσής» τους.

Σενάρια φορολογικής αποζημίωσης για PSI
Αναθερμαίνεται το ζήτημα της αποζημίωσης φυσικών προσώπων που υπέστησαν μεγάλη χασούρα από το υποχρεωτικό κούρεμα των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI και επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια φορολογικής «αποζημίωσής».

Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική επιτροπή η οποία θα αποφανθεί για τον τρόπο αποζημίωσης των 11.000 ομολογιούχων με τίτλους αρχικής ονομαστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, που κουρεύτηκαν και έφτασαν την επομένη του PSI να κατέχουν ομόλογα αξίας 300 εκατ. ευρώ (με βάση τις τότες τιμές που έχουν ανέβει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά χωρίς να αναπληρώνεται η χασούρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για να εξεταστεί το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι προεκλογικά κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα μοντέλο κατά προτεραιότητα αποζημίωσης των περίπου 9.000 φυσικών προσώπων με τίτλους αρχικής αξίας έως 100.000 ευρώ ο καθένας.

Η αποζημίωση των συγκεκριμένων προσώπων θα απαιτούσε κονδύλια περίπου 350 εκατ. ευρώ (οι αρχικές τους τοποθετήσεις κινούνται κοντά στα 700 εκατ. ευρώ) και θα μπορούσαν να είναι ένας συνδυασμός συμψηφισμών με μελλοντικές φορολογικές οφειλές και μετοχές τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν.

Το συγκεκριμένο σενάριο επανέρχεται στο προσκήνιο, ιδίως στο σκέλος που αφορά φορολογικές ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v