Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο σχέδιο των τραπεζών για το Ασφαλιστικό

Το νέο σχέδιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη λύση του Ασφαλιστικού παρέδωσε πριν λίγη ώρα στην ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία. Σκληρ’η γλώσσα για ΤΑΛΠΙΤ, ταμεία - ρετιρέ.

Το νέο σχέδιο των τραπεζών για το Ασφαλιστικό
του Γιώργου Μαντέλα

Το νέο σχέδιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη λύση του Ασφαλιστικού παρέδωσε πριν λίγη ώρα στην ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία.

Η ΟΤΟΕ σχολιάζοντας την πρόταση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών δήλωσε ότι ”δεν μπορεί να γίνει δεκτή, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις”, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί σε νέα εικοσιτετράωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα.

”Ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Είναι ενδεχομένως η τελευταία που μας δίνεται. Όλοι θα κερδίσουμε εάν λυθεί η γάγγραινα” τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η τελευταία προθεσμία για τη λύση του προβλήματος είναι ο Μάρτιος, αφού η προθεσμία του Φεβρουαρίου χάθηκε.

”Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Εάν δεν λυθεί τώρα θα είναι έγκλημα, αλλά όχι και το τέλος του κόσμου” είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η κάθε τράπεζα θα αναλάβει το κόστος της.

Τα κύρια σημεία του νέου σχεδίου εντοπίζονται σε δυο σημεία. Αφενός στο ότι όλα τα ταμεία θα ενταχθούν στο ΙΚΑ και αφετέρου ότι θα υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση σχετικά με τα επικουρικά και την ένταξή τους στο ΕΚΑΜ.

”Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν κάτι. Δεν υπάρχουν πλεόν ”ταμεία ρετιρέ”, όπως εσφαλμένα δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1975 – 1985”, τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Alpha Bank, ο ίδιος υποστήριξε ότι με τη λύση του προβλήματος η κεφαλαιακή της επάρκεια το πολύ να κατέβει 1 ή 1 και κάτι μονάδες από το 8,9% που είναι σήμερα.

”Έχουμε τα κεφάλαια για να κλείσουμε το ζήτημα του Ασφαλιστικού” τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Ειδικά για το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ σημείωσε πως ”κάτι αφήνεται να εννοηθεί εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο ταμείο επειδή οι υπογραφές για τη λύση του προβλήματος συνέπεσαν χρονικά με την προεκλογική περίοδο”.

Θέλω να ξεκαθαρίσω, πρόσθεσε ο κ. Κωστόπουλος, ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο και θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση αφού ένα ταμείο με περιουσία 213 εκατ. ευρώ μπήκε στο ΙΚΑ.

”Όποιοι υπαινίσσονται κάτι και δεν το λένε ωμά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει χρόνος που μια κυβέρνηση δεν λειτουργεί, απλά η λύση του προβλήματος συνέπεσε με την προεκλογική φάση και καλά θα κάνουν να μην ανακατεύουν το όνομα του πρωθυπουργού”, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v