Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τέσσερις πληγές των εσόδων από φόρους

Τραγικές επιδόσεις χαρακτηρίζουν τη φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν, επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν δηλώνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ακόμα κι όταν ελέγχουν, δεν εισπράττουν.

Οι τέσσερις πληγές των εσόδων από φόρους
Τραγικές επιδόσεις χαρακτηρίζουν την ελληνική φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δηλώνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ακόμα κι όταν ελέγχουν, δεν εισπράττουν.

Από τις αρχές του 2012 έως τα τέλη Νοεμβρίου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων σε εφορίες και τελωνεία έφτασαν τα 12,078 δισ. ευρώ, με τους πολίτες να αδυνατούν να ικανοποιήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναμένοντας από το περασμένο καλοκαίρι την περιβόητη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε πολλές δόσεις και με μηνιαία καταβολή ποσών ακόμα και κάτω από 100 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, τουλάχιστον δύο στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αφού δεν υποβάλλουν δήλωση δεν αποδίδουν και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ενώ οι έλεγχοι που γίνονται από έναν υποστελεχωμένο και απαρχαιωμένο σε πολλά χαρακτηριστικά του μηχανισμό δεν καταφέρνουν να οδηγήσουν παραπάνω από το 30% των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται (στην καλύτερη περίπτωση) στα ταμεία του Δημοσίου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα έως το τέλος Νοεμβρίου αναδεικνύουν ανάγλυφα ορισμένες από τις πληγές του συστήματος. Σύμφωνα με αυτά:

· Σταθερά από τις αρχές του 2012 ένας στους τέσσερις ελεύθερους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, ή περίπου 250.000 υπόχρεοι, δεν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Τον Νοέμβριο υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ είχαν 1.019.796 φορολογούμενοι. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ 240.234 από αυτούς όπως είχε συμβεί άλλωστε και τον Φεβρουάριο (υπέβαλε δήλωση ΦΠΑ το 78,03% των υπόχρεων), τον Μάιο (79,01%) και τον Αύγουστο (78,44%).

Κάθε φορά, όταν εκπνέει η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και διαπιστώνεται ότι η αποχή επαναλαμβάνεται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιστρατεύουν ηλεκτρονικές και κλασικές επιστολές, τηλεφωνικές οχλήσεις και απειλές ελέγχου. Συνήθως ανταποκρίνεται με το... ζόρι ποσοστό κοντά στο 10%.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο από τους 240.234 οι οποίοι δεν υπέβαλαν δήλωση 16.921 φορολογούμενοι πείστηκαν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ και οι ενέργειες συμμόρφωσης, όπως αποκαλούνται, απέδωσαν την είσπραξη φόρων 17,9 εκατ. ευρώ.

Αν και οι 240.234 είχαν υποβάλει δήλωση, εκτιμάται ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο ή σε ετήσια βάση η συγκεκριμένη αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού μπορεί να θεωρηθεί ότι στοιχίζει στον προϋπολογισμό απώλειες ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από τη μη έκδοση αποδείξεων, η οποία εξακολουθεί να μαστίζει τα φορολογικά έσοδα όσο το υπουργείο Οικονομικών πειραματίζεται τα τελευταία χρόνια με τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
 
· Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που πέτυχε το 2012 ο ελεγκτικός μηχανισμός στο μέτωπο του ΦΠΑ ήταν να εισπράξει περίπου 3 ευρώ για κάθε 10 ευρώ φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έλεγχοι γίνονται στο μέτωπο του ΦΠΑ, αλλά από εισπράξεις οι επιδόσεις είναι δραματικές.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί με το μνημόνιο για διενέργεια 10.000 ελέγχων ΦΠΑ το 2012. Έως το τέλος Νοεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 12.235 έλεγχοι. Θεωρητικά ο στόχος επετεύχθη. Πρακτικά, όμως, η πληθώρα ελέγχων δεν κατάφερε να φέρει χρήμα στο ταμείο.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου: Διενεργήθηκαν 1.671 έλεγχοι ΦΠΑ, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 39,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 4,3 εκατομμύρια ή ποσοστό 10,79%. Η καλύτερη μηνιαία επίδοση καταγράφεται τον Μάιο όταν έγιναν 2.863 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 51 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 14,2 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 27,86%.

· Οι ελεγκτές αναζητούνται. Θεωρητικά εδώ και έναν χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών θα είχε φροντίσει για τη δημιουργία ενός νέου Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με περισσότερους από 2.000 ελεγκτές, οι οποίοι θα υπέγραφαν συμβόλαια αποδοτικότητας και θα παρακολουθούνταν σε τριμηνιαία βάση ως προς τις επιδόσεις τους. Από τους 2.000 έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 332 , εκ των οποίων οι 74 διευθυντές, οι 40 υποδιευθυντές και 49 επόπτες. Υπάρχουν και 169 μάχιμοι ελεγκτές.

· Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν. Ειδικά στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έκαναν άλμα πάνω από τα 55 δισ. ευρώ (43,494 δισ. ευρώ τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη έως τα τέλη του 2011 και 12,078 δισ. ευρώ τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα του 2012), οι εισπράξεις, δεδομένων των μεγεθών, είναι απολύτως απογοητευτικές.

Πέρυσι έως τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν 1,038 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (2 δισ. ευρώ ήταν ο στόχος του μνημονίου) και 179 εκατ. ευρώ από τα νέα. Συνολικά δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 55 δισεκατομμυρίων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v