Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συγχώνευση ΑΤΕ-Πειραιώς και τα αγροτικά φ/β

Εξαιρούνται από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του προηγούμενου σχεδίου όσα φωτοβολταϊκά είχαν συμβάσεις σύνδεσης, αλλά δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν. Οι διαμαρτυρίες και ο ρόλος του deal ΑΤΕ-Πειραιώς.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η συγχώνευση ΑΤΕ-Πειραιώς και τα αγροτικά φ/β
Έπιασαν τελικά τόπο οι παραστάσεις και διαμαρτυρίες αγροτικών φορέων και βουλευτών για τα φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος για τους αγρότες. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε εχθές το ΥΠΕΚΑ, και με αιτιολογικό τη συγχώνευση των τραπεζών ΑΤΕ και Πειραιώς, εξαιρούνται από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του προηγούμενου σχεδίου όσα φωτοβολταϊκά είχαν συμβάσεις σύνδεσης, αλλά δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο, εξασφαλίζουν τις παλαιές ταρίφες και όσα είχαν υποβάλει αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο παρατείνεται κατ' αρχάς μέχρι τις 30 Μαΐου 2013 η ισχύς των συμβάσεων σύνδεσης οι οποίες έληγαν την 31η Μαρτίου 2013. Ωστόσο, για να δοθεί η παράταση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετικό αίτημα στον διαχειριστή του δικτύου, σε προθεσμία ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Επίσης, υπογραμμένες συμβάσεις σύνδεσης των οποίων η ισχύς έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως και την έναρξη ισχύος του νόμου θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Και σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον διαχειριστή έναν μήνα από την ισχύ του νόμου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ικανοποιηθούν αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις φωτοβολταϊκών για τις οποίες οι αγρότες αντιμετώπιζαν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους και στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. Εκτιμάται δε ότι η επικείμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμβάλει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και εγγυητικών επιστολών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο, προκειμένου να προωθήσει τις ρυθμίσεις αυτές ειδικά για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, αξιοποίησε ως επιχείρημα τη συγχώνευση της ΑΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θεωρητικά προκάλεσε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θεωρεί σημαντικό λόγο το γεγονός ότι δάνεια που είχαν ζητηθεί από την ΑΤΕ καθυστέρησαν να εγκριθούν ή να εκταμιευθούν λόγω της απορρόφησης της τελευταίας με την Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπου ο αγρότης δεν προτίθεται να ολοκληρώσει την επένδυση φωτοβολταϊκού θα μπορεί με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου να ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που είχε εκδώσει.

Τέλος, το νομοσχέδιο κάνει πιο ελαστικές τις προβλέψεις και για τα άλλα φωτοβολταϊκά σε ό,τι αφορά τις ταρίφες. Συγκεκριμένα, για όσα από αυτά υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως τη 10η Αυγούστου 2012 ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v