Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Περιορισμός εμπορικού ελλείμματος

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο του 2002 παρουσίασε έλλειμμα 603 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2001. Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι αποτέλεσμα του περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος και της σημαντικής αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων.

ΤτΕ: Περιορισμός εμπορικού ελλείμματος
Tον Μάρτιο 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 603 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν μειωμένο περίπου κατά το ήμισυ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος και της σημαντικής αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων. Τον ίδιο μήνα το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στη μείωση της αξίας των καθαρών εισαγωγών καυσίμων και δευτερευόντως στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2001, ενώ η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων οφείλεται στον υπερδιπλασιασμό των καθαρών εισροών από την ΕΕ.

Όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, ο περιορισμός των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλεονάσματος. Τέλος, η μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων οφείλεται στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α΄τρίμηνο του 2002 μειώθηκε κατά 467 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 2.030 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων (λόγω της αύξησης των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ) και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία αντανακλά τον περιορισμό της αξίας των καθαρών εισαγωγών καυσίμων. Στην ίδια περίοδο το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε οριακά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων σημείωσε ελαφρά αύξηση.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 131 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2002, επειδή ο περιορισμός των εισπράξεων από εξαγωγές υπεραντιστάθμισε την μικρή μείωση των πληρωμών για εισαγωγές. Αντίθετα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 166 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες δεν κάλυψε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών να μειωθεί οριακά.

Η μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων προέρχεται από την άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα, λόγω της ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ κατά 558 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2002 σημειώθηκαν καθαρές εκροές στις κατηγορίες των άμεσων επενδύσεων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ύψους 58 και 1047 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η πρώτη οφείλεται κυρίως σε επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό και η δεύτερη στη μείωση του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων που κατέχουν μη κάτοικοι αλλά καI στην αγορά ξένων ομολόγων από κατοίκους. Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε εισροή ύψους 849 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων μη κατοίκων.

Το α΄ τρίμηνο του 2002 οι άμεσες επενδύσεις εμφανίζουν καθαρή εκροή 218 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, την ίδια περίοδο σημειώθηκαν καθαρές εισροές στις κατηγορίες των επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των λοιπών επενδύσεων. Η καθαρή εισροή ύψους 2.409 εκατ. ευρώ για επενδύσεις χαρτοφυλακίου οφείλεται στην σημαντική εισροή κεφαλαίων για την αγορά ελληνικών ομολόγων κατά το μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η καθαρή εισροή ύψους 1.805 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης στις καταθέσεις μη κατοίκων, η οποία υπερκάλυψε την επίσης σημαντική άνοδο στις καταθέσεις κατοίκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, συνεχίστηκε κατά το α΄τρίμηνο του 2002 η εξόφληση δανείων της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών και στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών διαμόρφωσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε 8,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v