Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες:«Ζυμώνεται» χαλάρωση της ρύθμισης

Ζήτημα χαλάρωσης της αυστηρής ρύθμισης στην οποία υπόκειται τα πρώην κρατικά τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια, όπως στην περίπτωση της χώρας μας ο ΟΤΕ, θέτει σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τηλεπικοινωνίες:«Ζυμώνεται» χαλάρωση της ρύθμισης
Ζήτημα χαλάρωσης της αυστηρής ρύθμισης στην οποία υπόκειται τα πρώην κρατικά τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια, όπως στην περίπτωση της χώρας μας ο ΟΤΕ, θέτει σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης εν όψει της αναθεώρησης του κανονισμού που διέπει την αγορά τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για ένα θέμα που, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών κ. Λ. Κανέλλος από την θέση της προεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Ο κ. Κανέλλος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ ενόψει ανάληψης της Προεδρίας του BEREC σημείωσε ότι στόχος της σύστασης της ΕΕ είναι να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.

Σε περίπτωση που η εν λόγω σύσταση υιοθετηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πολύ χαλαρότερη η ρύθμιση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ΟΤΕ ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα γίνει ακριβότερη πρόσβαση στα δίκτυα για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Το πρόγραμμα εργασιών του BEREC για το 2013 υιοθετεί τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, ήτοι την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς (NGAs), τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προώθηση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του προγράμματος είναι η επιτυχής υλοποίηση του νέου Κανονισμού για τη διεθνή περιαγωγή, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

Στόχος είναι να μπορούν οι καταναλωτές, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να λαμβάνουν υπηρεσίες περιαγωγής από άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, από την εταιρία της οποίας είναι συνδρομητές, εφόσον κρίνουν ότι τους παρέχει καλύτερους όρους.

Η εφαρμογή του Κανονισμού αναμένεται να επιφέρει σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς των συνδρομητών ανά έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v