Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΗ

Με κατάρρευση απειλείται το ενεργειακό σύστημα της χώρας, αν οι κρατικές εταιρείες συνεχίσουν τις μέχρι τώρα πρακτικές τους, προειδοποεί ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κριτική ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΗ
Με κατάρρευση απειλείται το ενεργειακό σύστημα της χώρας (ηλεκτρικοφυσικό αέριο) εν μέσω χειμώνα, αν οι κρατικές εταιρείες συνεχίσουν τις μέχρι τώρα πρακτικές τους.

Την προειδοποίηση κάνει με επιστολή του προς τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, και με κοινοποίηση στην πολιτική ηγεσία ΥΠΕΚΑ και στη ΡΑΕ, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), αναφορικά με τις οφειλές των μελών του προς τη ΔΕΠΑ, από τις αγορές φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί ότι ο ΕΣΑΗ εκπροσωπεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ περίπου 2.500 μεγαβάτ, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός της χώρας, καθώς οι μονάδες της ΔΕΗ δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΔΕΠΑ προς τον σύνδεσμο και άλλους μεγάλους καταναλωτές, καθώς πλέον οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Με την απάντησή του ο ΕΣΑΗ αναγνωρίζει την οφειλή των ηλεκτροπαραγωγών μελών του ύψους 393 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο έχει προκύψει από τη μη πληρωμή των μονάδων για την ενέργεια που προσφέρουν, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ρευστότητα της αγοράς. Έτσι η μη πληρωμή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μεταφέρεται αυτομάτως στον προμηθευτή τους σε καύσιμο που είναι η ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, επισημαίνει ο ΕΣΑΗ, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανεκτή, εφόσον η ΔΕΗ, που είναι η δεσπόζουσα εταιρεία στην παραγωγή και σχεδόν μονοπώλιο στην προμήθεια, δεν αφαιρούσε υπέρ της ίδιας όλη τη ρευστότητα της αγοράς. Αυτό, δε, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, το πετυχαίνει συμψηφίζοντας τις απαιτήσεις της ως παραγωγός από πωλήσεις ενέργειας στο σύστημα, με τις υποχρεώσεις της ως αγοραστής, που στη συνέχεια την πουλάει στους τελικούς καταναλωτές.

Αναλύοντας τον μηχανισμό που εφαρμόζει η ΔΕΗ, ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι έναντι της ΔΕΗ υπάρχει ανοχή των συνδεδεμένων εταιρειών ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (λειτουργός της αγοράς και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς), καθώς της επιτρέπουν να συμψηφίζει τις υποχρεώσεις της προς αυτούς με τις δικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ. "Με τον τρόπο αυτόν, η ΔΕΗ μετακύλισε το σύνολο του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρισμού, και μέσω των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στη ΔΕΠΑ".

Το ποσό των 393 εκατ. ευρώ είναι έλλειμμα που δημιουργήθηκε κατά μεγάλο μέρος από τη μη πληρωμή των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και από την πρακτική της ΔΕΗ -με την ανοχή των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ- να συμψηφίζει τις υποχρεώσεις της προς αυτούς με τις δικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτόν, η ΔΕΗ μετακύλισε το σύνολο του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στη ΔΕΠΑ. Κανονικά, τονίζεται στην επιστολή, το όποιο έλλειμμα της αγοράς (λόγω των μειωμένων εισπράξεων) θα έπρεπε να κατανέμεται ισομερώς στο σύνολο του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας, άρα και στην ίδια τη ΔΕΗ ως παραγωγό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ από τα τέλη χρήσης δικτύου, ανέρχονται σε 23 εκατ., έναντι περίπου 130 εκατ. που ήταν αρχικά.

Προσφυγή στην Επ. Ανταγωνισμού

Αποτέλεσμα της στρεβλής κατάστασης είναι, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, το ότι η ΔΕΗ "αντλεί άτοκα κεφάλαια από τους ανταγωνιστές της(!) και συνακόλουθα από τη ΔΕΠΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της μεγέθη, τις επενδύσεις της αλλά και την υπερδεσπόζουσα θέση της στην αγορά σε βάρος των ανταγωνιστών της".

Και η επιστολή καταλήγει: "Ο σύνδεσμός μας και τα μέλη του δεν πρόκειται να ανεχθούν περαιτέρω την παραπάνω κατάσταση, η οποία οδηγεί άμεσα στην οικονομική τους καταστροφή, στο κλείσιμο της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στην κατάρρευση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, αφού στερεί τη ΔΕΠΑ από τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της. Για τον λόγο αυτό, θα προβούν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο μέτρο δε που η ως άνω συμπεριφορά της ΔΕΗ και των ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ ζημιώνει παράνομα και τη ΔΕΠΑ, σας καλούμε να προβείτε σε αντίστοιχες ενέργειες για την αντιμετώπιση των ανωτέρω στρεβλώσεων, στρεφόμενοι κατά των πραγματικών υπαιτίων, στους οποίους προφανώς δεν περιλαμβάνονται τα μέλη μας".

Τέλος, να σημειωθεί ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και τείνει να καταστεί έκρυθμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από αίτημά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v