Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζερβός: Μόνο… €15 το μήνα η αύξηση στο ρεύμα!

Πρέπει να επιβληθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως 49%, δεδομένου ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, υποστήριξε ο Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σε επιτροπή της ΔΕΗ.

Ζερβός: Μόνο… €15 το μήνα η αύξηση στο ρεύμα!
Πρέπει να επιβληθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως 49%, δεδομένου ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, υποστήριξε ο Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σε επιτροπή της ΔΕΗ.

Έκανε μάλιστα λόγο για… περιορισμένο αντίκτυπο από τις ανατιμήσεις καθώς υποστήριξε ότι θα μεταφραστεί σε… μόλις 15 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά με υψηλές καταναλώσεις. Για τα νοικοκυριά με μικρότερη κατανάλωση το ποσό περιορίζεται στα 10 ευρώ, υποστήριξε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζερβός είπε ότι κατανάλωση 800 κιλοβατορών θα έχει αύξηση 10 ευρώ τον μήνα, ενώ από 1.400 ως 1.600 κιλοβατόρες αντιστοιχεί σε 15 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες κ.τλ.) 

«Οχυρωμένος» πίσω από το Μνημόνιο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ δείχνει ότι συνεχίζει να υποβαθμίζει τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης της επιχείρησης στην πλήρη αδυναμία για μείωση του κόστους, όχι μόνο με περικοπές αποδοχών, αλλά και με την εξοικονόμηση πόρων στην παραγωγική διαδικασία.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εφαρμόζει το αντιαναπτυξιακό και αντιοικονομικό μοντέλο «cost plus», καθορίζοντας αυθαίρετα το ύψος του κόστους όχι με βάση αυτό που θα μπορούσε να είναι, αλλά αυτό που προκύπτει από τις αναχρονιστικές και αντιοικονομικές πρακτικές.

Σε ό,τι αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όντως το μνημόνιο προβλέπει ότι αυτά, μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να αντανακλούν το κόστος στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να είναι ρυθμιζόμενα, δηλαδή να καθορίζονται με βάση υπουργικές αποφάσεις. Από την 1η Ιουλίου και μετά, τα τιμολόγια θα καθορίζει ελεύθερα ο προμηθευτής και στην περίπτωση η ΔΕΗ ως εταιρεία προμήθειας.

Ωστόσο σύμφωνα με αποφάσεις της ΡΑΕ, η Αρχή θα προβαίνει σε ελέγχους για το κατά πόσο τα κοστολογικά στοιχεία που εμφανίζει ο παραγωγός - προμηθευτής, ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα, και κυρίως κατά πόσο είναι συγκρίσιμα με το κόστος που εμφανίζουν άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ αναθέτει μελέτες σύγκρισης κόστους ανά δραστηριότητα που σχετίζεται με την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να έχει στοιχεία αναφορά στους κοστολογικούς ελέγχους.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση των τιμολογίων από την 1η Ιανουαρίου, το ΥΠΕΚΑ το οποίο και θα αποφασίσει, αναμένει εισήγηση της ΡΑΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση των 3 πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v