Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 4 προτεραιότητες του Υπ. Δικαιοσύνης

Η επιτάχυνση στην Απονομή της Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η εξωδικαστική επίλυση διαφορών αλλά και η τήρηση στατιστικών στοιχείων αποτελούν τα τέσσερα σημεία- προτεραιότητες μεταξύ του υπουργείου και της τρόικας.

Οι 4 προτεραιότητες του Υπ. Δικαιοσύνης
Η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης κυρίως μέσω του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, δηλαδή το E-Justice, η εξωδικαστική επίλυση διαφορών στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων αλλά και η τήρηση στατιστικών στοιχείων αποτελούν τα τέσσερα σημεία- προτεραιότητες μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της τρόικας.

Και για τα τέσσερα αυτά κεντρικά ζητήματα το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υποβάλλει αιτήματα τεχνικής βοήθειας τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης.

Ως προς την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, ήδη από τον Απρίλιο του 2012 έχει συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να γίνει αναθεώρηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες από την Γερμανία και τη Γαλλία και ήδη η αναθεώρηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ως προς την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών για τις εξωδικαστικές υποχρεωτικές διοικητικές προσφυγές διοργανώθηκε από την Task Force συνάντηση εργασίας στις 11 Οκτωβρίου του 2012 στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από διάφορα κράτη-μέλη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας προκειμένου να εντοπιστεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφωνιών.

Επί του παρόντος το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, προκειμένου να καταλήξει ποια πεδία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Επόμενο βήμα είναι η οργάνωση ομάδας από δικηγόρους και δικαστές οι οποίοι θα καταθέσουν προτάσεις επί του θέματος.

Ευρύτερα για το ζήτημα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διεργασίες και όπως αναφέρεται στην έκθεση της Task Force, τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. θα συνδράμουν "στην εφαρμογή μιας επικοινωνιακής στρατηγικής για τη δημοσιοποίηση και την επεξήγηση του νέου θεσμικού οργάνου διαμεσολάβησης στο ευρύ κοινό".

Παράλληλα θα διοργανωθεί σειρά σεμιναρίων που θα απευθύνονται στους Έλληνες δικαστές και τους δικηγόρους προκειμένου να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης και να εξοικειωθούν με το νέο νομικό πλαίσιο.

Ως προς την θεσμοθέτηση και την υλοποίηση του E-Justice, αυτό θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων των δικαστηρίων, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την παρακολούθηση της προόδου κάθε υπόθεσης, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων κ.α. Ηδη το E- Justice έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί οτι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, ως προς την συλλογή στατιστικών στοιχείων, σκοπός είναι η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δικαστηρίων και ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v