Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013

Εντός του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί ο νόμος για τη δημιουργία της «νέας ΛΑΡΚΟ» στην οποία θα περάσουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013
Εντός του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί ο νόμος για τη δημιουργία της «νέας ΛΑΡΚΟ» στην οποία θα περάσουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ενώ το επόμενο τρίμηνο θα εγκριθούν και οι ρυθμίσεις για την άδεια διεξαγωγής ιπποδρομιών που κατέχει ο ΟΔΙΕ και στη συνέχεια η εκκαθάριση του τελευταίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του μνημονίου, θέμα ημερών είναι και η ρύθμιση για τη λειτουργία των παιχνιδομηχανών του ΟΠΑΠ (VLTs) καθώς πρέπει εντός του Δεκεμβρίου να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και οι τελικές ρυθμίσεις για τη φορολογία των τυχερών παιγνίων.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε σειρά ρυθμίσεων για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), όπως οι προβλέψεις για την καθολική υπηρεσία, για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την ΕΥΔΑΠ (τιμολογιακή πολιτική, ρυθμιστική αρχή υδάτων κ.λπ.).

Στην έκθεση αναφέρεται πως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπήρξαν απογοητευτικά και πως για το σύνολο του 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 100.000.000 ευρώ.

Περί τα 69.000.000 λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ από την πολυετή παραχώρηση του IBC (Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης) στον όμιλο Lamda Development και άλλα 32.000.000 έλαβε από την πώληση των 4 Airbus της πρώην Ολυμπιακής στην Apollo Aviation.

Οι ελπίδες για έσοδα πέφτουν τώρα στον ΟΠΑΠ και στα Κρατικά Λαχεία (αρχές 2013), στη ΔΕΠΑ (τον Μάρτιο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός) και στο Ελληνικό, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του οποίου προβλέπεται πως θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Για τα κρατικά ακίνητα, στην έκθεση επισημαίνεται πως η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι «κρίσιμη», αλλά «οι νομικές εμπλοκές οδηγούν σε περιορισμό των εσόδων σε βραχυπρόθεσμη βάση».

Από περίπου 100.000 ακίνητα που ελέγχει το Δημόσιο μέχρι σήμερα έχει γίνει έλεγχος σε 3.000. Από τα 3.000 έχουν μελετηθεί (από πλευράς τίτλων ιδιοκτησίας, κ.λπ.) περί τα 1.000 και όσα εξ αυτών έχουν πιθανότητες εμπορικής εκμετάλλευσης θα μεταφερθούν στον άμεσο έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, από την αρχή του έτους πρέπει να μεταβιβάζονται στο Ταμείο τουλάχιστον 250 ακίνητα ανά τρίμηνο.

Η αξιοποίηση των ακινήτων απαιτεί συγκροτημένη στρατηγική, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, οι οποίοι θεωρούν πως η προσπάθεια σκοντάφτει σε θέματα πολεοδομίας, τίτλων ιδιοκτησίας, καταπατήσεων κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v