Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λ. Λαυρεντιάδης

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο Λ. Λαυρεντιάδης ο οποίος ενώ αναμενόταν να μεταφερθεί από τον Ευαγγελισμό, στο νοσοκομείο των φυλακών, τελικά ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο Δαφνί.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λ. Λαυρεντιάδης
Στον Ευαγγελισμό βρίσκεται εκ νέου ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, εν αναμονή της μεταφοράς του στις φυλακές Κορυδαλλού, πιθανότατα έως τη Δευτέρα.  

Ο κ. Λαυρεντιάδης είχε οδηγηθεί και παραμείνει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών από την Παρασκευή τη νύχτα καθώς είχε γίνει δεκτός από το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ενώ και οι γιατροί που τον εξέτασαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στο Δαφνί, όπου μεταφέρθηκε νωρίτερα επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, έκριναν πως δεν συντρέχουν λόγοι για την παραμονή του εκεί.

Νωρίτερα, οι γιατροί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που νοσηλευόταν είχαν αποφανθεί πως δεν υπήρχαν προβλήματα υγείας ώστε να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Ο κ. Λαυρεντιάδης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια εντός του νοσοκομείου. Ο επιχειρηματίας απολογήθηκε επί της ουσίας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και τις οποίες αρνείται, ενώ δεν αποκλείεται να απολογηθεί εκ νέου αφού θα έχει ενημερωθεί επί της δικογραφίας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης δεν έκανε χρήση της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Τι δηλώνει ο Λ. Λαυρεντιάδης

Για δυσμενή μεταχείριση, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του αλλά και για προβλήματα υγείας που, όπως αναφέρει, αγνοήθηκαν προκλητικά από τις αρχές, κάνει λόγο ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε δήλωσή του. 

Όπως αναφέρει ο κ. Λαυρεντιάδης:  

"Μολονότι όπως όλοι γνωρίζουν, έχω σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που καθιστά κατά καιρούς αναγκαία την νοσηλεία μου στο εξωτερικό:
 
1. Επέστρεψα στη χώρα μου αμέσως μετά την κίνηση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος μου προκειμένου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της δικαιοσύνης. Εμφανίστηκα πάντοτε, όπου και όποτε τούτο μου ζητήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ενώ είμαι γνωστής διαμονής και ουδέποτε επιχείρησα να διαφύγω στο εξωτερικό.

2. Τα προβλήματα υγείας μου αγνοήθηκαν προκλητικά. Καθιστώ υπέυθυνη την δικαιοσύνη για ο,τιδήποτε μου συμβεί.

3. Η παρούσα ποινική διαδικασία σε βάρος μου στηρίχτηκε σε ένα διάτρητο, αντιφατικό και εντελώς προκατειλημμένο πόρισμα ελέγχου που συντάχθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για κλασική περίπτωση δυσεμνούς επιλεκτικής μεταχείρισης. Πολύ πριν μου απαγγελθεί ποινική κατηγορία είχα επιστήσει με ειδική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη την προσοχή της δικαιοσύνης στα κραυγαλέα σφάλματα του πορίσματος. Αγνοήθηκε παντελώς.

4. Δεν τηρήθηκε καθόσον αφορά το πρόσωπό μου η δικονομική τάξη και κακταστρατηγήθηκε κάθε δικονομικό δικαίωμά μου. Αρνήθηκα να συμπράξω σε αυτό.

5. Λυπάμαι τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν τώρα χωρίς δουλειά και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα στιγμή, δεν θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχω δηλώσει από τον Ιούλιο ότι θέλω να καταβάλλω".


Τρεις ακόμη συλλήψεις - Νέα εντάλματα από την ανακρίτρια

Ο κ. Λαυρεντιάδης αντιμετωπίζει την προφυλάκιση, εξαιτίας των σοβαρών κακουργηματικών αδικημάτων που του αποδίδονται, καθώς κατηγορείται για την χορήγηση δανείων ύψους 701 εκατομμυρίου ευρώ από την Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας συνελήφθη την Πέμπτη το απόγευμα βάσει εντάλματος που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη κρίνοντας οτι είναι ύποπτος φυγής.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος του μία ημέρα μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία και 29 ακόμη συγκατηγορουμένων του μέχρι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός οτι η κα. Χατζάκη διέταξε την σύλληψη του παρά το γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη και πέντε ακόμη συγκατηγορουμένων του είχε εκδοθεί προ μηνών από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση διάταξη που τους απαγόρευε την έξοδο από την χώρα.

Ανάλογο σκεπτικό, πάντως, ακολούθησαν εσχάτως και άλλοι ανακριτές που είχαν στα χέρια τους βαρύνουσας σημασίας υποθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και των κατηγορουμένων πρώην μελών του Δ.Σ. των εταιρειών Energa και Hellas Power.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνελήφθη την Πέμπτη το απόγευμα στο σπίτι του στην Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Ασφάλειας μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του κ. Λαυρεντιάδη βρήκαν και κατέσχεσαν μία κούτα με 400.000 ευρώ, κοσμήματα, έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Tρία ακόμη άτομα εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Proton συνελήφθηκαν με ένταλμα που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια, Ι. Χατζάκη. Πρόκειται για τα πρώην μέλη του ΔΣ της Proton και μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων της τράπεζας κ.κ. Α. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζα και Δ. Σαραμαντή.

Οι τρεις θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής. Σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ. Π. Κυριακίδη αλλά και την Σ. Λιαρμακοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v