Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πρόσθετες εγγυήσεις 8-9 δισ. από το ΤΧΣ

Πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 8 με 9 δισ. ευρώ θα λάβουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τράπεζες αμέσως μετά την λήψη του πρώτου μέρους της δόσης ύψους 34,3 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Πρόσθετες εγγυήσεις 8-9 δισ. από το ΤΧΣ
Την δυνατότητα να αναγνωρίσουν λογιστικά οι ορκωτοί ελεγκτές και εποπτικά η Τράπεζα της Ελλάδος τον αναβαλλόμενο φόρο από τη ζημιά μόνο του PSI+ παρέχει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι τράπεζες, που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους, θα μπορούν να αποσβέσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις, συμψηφίζοντας την με το φόρο εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, όμως, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο μελλοντικών χρήσεων.

Η παραπάνω πρόβλεψη αποτελεί κλειδί καθώς ελαχιστοποιεί τα περιθώρια να χαθεί η φορολογική απαίτηση και επομένως λύνει τα χέρια ορκωτών και Τράπεζας της Ελλάδος να αναγνωρίσουν λογιστικά οι πρώτοι και εποπτικά η δεύτερη τον αναβαλλόμενο φόρο.

Βέβαια η κυβέρνηση περιορίζει τον αναβαλλόμενο φόρο μόνο σε αυτόν που αναλογεί στην ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα των ομολόγων (53,5%) από το PSI+. Δεν συμπεριλαμβάνει δηλαδή κόντρα στις προηγούμενες υποσχέσεις της και επομένως τις προσδοκίες των τραπεζιτών τον αναβαλλόμενο φόρο από την φορολογική ζημιά της επαναγοράς.

Ως αντιστάθμισμα βέβαια λειτουργεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 26% από 20%, η οποία αυξάνει τον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες. Μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 4,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ με συντελεστή 20%.


Πρόσθετες εγγυήσεις 8-9 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες θα λάβουν αμέσως μετά την λήψη του πρώτου μέρους της δόσης ύψους 34,3 δισ. ευρώ, πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 8 με 9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Βάσει του προσχεδίου συμφωνίας, μέχρι το τέλος του 2012, οι συστημικές τράπεζες θα έχουν λάβει νέες βεβαιώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να ανέλθουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια σε τουλάχιστον 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Πρακτικά οι πρόσθετες εγγυήσεις θα δοθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πριν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν ομαλά στην έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων β' και γ' τριμήνου.

Το ύψος των πρόσθετων εγγυήσεων εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, πριν το τέλος του μήνα. Θα συμπεριλαμβάνουν δε και τις πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες, με βάση το σενάριο άσκησης προσομοίωσης το οποίο θα υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ όψιν και την έκθεση της BlackRock.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα EFSF ύψους 18 δισ. ευρώ που χορήγησε το Ταμείο σε ΕΤΕ, Alpha, Εurobank και Πειραιώς, την περασμένη Άνοιξη, δόθηκαν προκειμένου να ανέλθει ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε τουλάχιστον 8%.

Το ΤΧΣ θα πρέπει να εκδώσει, επίσης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 επιστολή δέσμευσης με την οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει ως και το 100% των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι πρόσθετες εγγυήσεις που θα χορηγήσει το Ταμείο θα ανέλθουν σε 8 με 9 δισ. ευρώ. Το τελικό ύψος των εγγυήσεων ενδέχεται να αλλάξει με τις τελικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο.


Διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα για Τ.Τ. εντός Δεκεμβρίου

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προωθείται λύση αλά ΑΤΕ εντός Δεκεμβρίου. Να διασπασθεί, δηλαδή, το Τ.Τ. σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και να μεταβιβασθεί σε συστημική τράπεζα το υγιές χαρτοφυλάκιο (good bank).

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το μοντέλο της Proton. Να συσταθεί, δηλαδή, «νέο ΤΤ» το οποίο θα πρέπει όμως να έχει πωληθεί ή να συγχωνευθεί με μια από τις συστημικές τράπεζες ως και τον Μάιο του 2013. Ό,τι ακριβώς ισχύει και για την Proton Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v