Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Λαυρεντιάδη: Τρεις ακόμη συλλήψεις

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, εξαιτίας των σοβαρών κακουργηματικών αδικημάτων που του αποδίδονται, είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Υπόθεση Λαυρεντιάδη: Τρεις ακόμη συλλήψεις
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, εξαιτίας των σοβαρών κακουργηματικών αδικημάτων που του αποδίδονται, είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος κατηγορείται για την χορήγηση δανείων ύψους 701 εκατομμυρίου ευρώ από την Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας συνελήφθη χθες το απόγευμα βάσει εντάλματος που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη κρίνοντας οτι είναι ύποπτος φυγής. Αμέσως μετά, οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό και υποβλήθηκε σε επέμβαση για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος του μία ημέρα μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία και 29 ακόμη συγκατηγορουμένων του μέχρι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός οτι η κα. Χατζάκη διέταξε την σύλληψη του παρά το γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη και πέντε ακόμη συγκατηγορουμένων του είχε εκδοθεί προ μηνών από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση διάταξη που τους απαγόρευε την έξοδο από την χώρα.

Ανάλογο σκεπτικό, πάντως, ακολούθησαν εσχάτως και άλλοι ανακριτές που είχαν στα χέρια τους βαρύνουσας σημασίας υποθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και των κατηγορουμένων πρώην μελών του Δ.Σ. των εταιρειών Energa και Hellas Power.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνελήφθη χθες το απόγευμα στο σπίτι του στην Βουλιαγμένη, ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμη συλλήψεις για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της Ασφάλειας μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του κ. Λαυρεντιάδη βρήκαν και κατέσχεσαν μία κούτα με 400.000 ευρώ, κοσμήματα, έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σήμερα ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατ΄ επανάληψη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αναμένεται να οδηγηθεί στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί. Σε περίπτωση που δεν δύναται λόγω του προβλήματος υγείας, ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί ο δικηγόρος του. Ωστόσο η απολογία του δεν αναμένεται πριν την προσεχή εβδομάδα, καθώς πιθανότατα θα ζητηθεί προθεσμία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση επί της δικογραφίας.

Σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορουμένων του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης που διενήργησε την έρευνα άσκησε ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και συγκεκριμένα για: εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου για το σύνολο των 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από την Proton Bank ως δάνεια, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση.

Η απαγγελία των κατηγοριών βασίστηκε σε ένα λεπτομερέστατο πόρισμα 110 σελίδων που συνέταξε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και στο οποίο περιγράφεται όλη η πορεία του Λαυρεντη Λαυρεντιάδη, από την Alapis μέχρι την Proton Bank.

Μεταξύ άλλων στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης "μπήκε" στην Proton Bank με στόχο, να παραβιάσει το πιστωτικό σύστημα.

Νέες συλλήψεις για την υπόθεση

Tρία ακόμη άτομα εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Proton συνελήφθηκαν με ένταλμα που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια, Ι. Χατζάκη.

Πρόκειται για τα πρώην μέλη του ΔΣ της Proton και μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων της τράπεζας κ.κ. Α. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζα και Δ. Σαραμαντή.

Οι τρεις που συνελήφθησαν θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής. Σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ. Π. Κυριακίδη αλλά και την Σ. Λιαρμακοπούλου που αναζητούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v