Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικές «τρικλοποδιές» εν όψει eurogroup

Nέα εμπόδια στην καταβολή της δόσης προτάσσουν αιφνιδιαστικά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή το φορολογικό και το αυξημένο κόστος της επαναγοράς. Οι παρελκυστικές τακτικές και το παρασκήνιο.

Ξαφνικές «τρικλοποδιές» εν όψει eurogroup
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup δεν ήταν αναγκαία. Ο μόνος λόγος που έγινε ήταν μετά από απαίτηση των Γερμανών και των Ολλανδών.

Οπως μας ενημέρωσε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ "οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήθελαν να ενημερώσουν την Βουλή τους σήμερα, Τετάρτη, για τα αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων".

Στη συζήτηση για το εάν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά, με δεδομένη την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης που έχει προκύψει και είναι της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, δεν υπήρχε κατάληξη, γιατί ο πρόεδρος του eurogroup, προτίμησε να το αφήσει για την Πέμπτη, οπότε οι υπουργοί οικονομικών θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα θα εξεταστεί και σήμερα από το Euro Working Group, το οποίο θα κληθεί να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις.

«Ο κ. Γιούνκερ δεν οδήγησε την συζήτηση στο δια ταύτα μετά από την επιμονή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, να μην δοθούν επιπλέον κονδύλια για την επαναγορά», ανέφερε στο euro2day υπουργός οικονομικών που συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη.

Η σκέψη παραμένει, τα επιπλέον χρήματα να αντληθούν από τις δόσεις των δανείων που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το eurogroup έχει καταλήξει, κεκλεισμένων των θυρών και σε μια άλλη εναλλακτική, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς τα κοινοβούλια των χωρών μελών δεν έχουν ενημερωθεί γι αυτή.

Δεδομένων των εξελίξεων και της πίεσης-απειλής του ΔΝΤ ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά ομολόγων, διαφορετικά δεν θα επικυρώσει το μέρος της δόσης που του αναλογεί, το eurogroup θα αναγκαστεί να βρει τρόπους να χαρακτηρίσει την επαναγορά «επιτυχή».

Ακόμα κι αν ξεπεράσει αυτό το αγκάθι, η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο.

Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενη για την απόφαση της δόσης. Το γεγονός ότι θα κατατεθεί την Παρασκευή, ίσως δώσει έναυσμα σε αυτούς που επιθυμούν την μετακύληση της απόφασης για… κάπου πάρα κάτω.

Οπως μας ενημέρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα ήδη ειδοποίησε το υπουργείο οικονομικών εδώ και μέρες για μια σειρά από ενστάσεις. Συνεπώς οι διορθώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το φορολογικό θα συζητηθεί στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί το κόμμα να ζητήσει αλλαγές. Ολα αυτά πιέζουν ασφυκτικά τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χθες δεν φάνηκε να έχει όλες τις απαντήσεις.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι σε Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δόσεις του δανείου πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν προς την Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, όταν θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου. Και ότι μέχρι τότε θα διοχετεύονται τα απολύτως απαραίτητα ποσά.

Η άποψη αυτή έχει κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του eurogroup και δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων λόμπι, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επενδύσει την αξιοπιστία του στο εσωτερικό της χώρας, στην άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v