Ποιοι την έκαναν... λαχείο με 190 εκατ. ευρώ

Αποδέχθηκε την προσφορά με τίμημα 190 εκατ. ευρώ το Ταμείο. Πρόθυμα έδωσε το επιπλέον ποσο η διορισμένη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Πως μετακινήθηκε ο πήχης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ρόλος Intralot -Scientific Games, και το βέτο της Lottomatica.

Ποιοι την έκαναν... λαχείο με 190 εκατ. ευρώ
Καυτό παρασκήνιο συνοδεύει τις τελευταίες εξελίξεις στον διαγωνισμό των λαχείων, ήτοι την «πρόσκληση» του ΤΑΙΠΕΔ προς την κοινοπραξία του ΟΠΑΠ (leader με ποσοστό 34%) με την Lottomatica (33%) την Intralot (16,5%) και την Scientific Games (16,5%), να ανεβάσει το τίμημα.

Αίτημα που έγινε αποδεκτό και είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα το πρωί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να αποδεχθεί τη νέα προσφορά για την πώληση των λαχείων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, η κοινοπραξία προσέφερε αρχικά τίμημα 125 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Deloitte που προσελήφθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως ανεξάρτητος εκτιμητής προκειμένου να θέσει τον «πήχη» του διαγωνισμού και να προκαλέσει ενδεχομένως βελτίωση των κατατεθειμένων προσφορών, είχε καταλήξει σε τίμημα 145 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η βελτίωση της προσφοράς της κοινοπραξίας έως τα 150 εκατ. ήταν περίπου αναμενόμενη.

Όμως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θεώρησε το τίμημα αυτό ικανοποιητικό. Γι αυτό ζήτησε και έλαβε εσπευσμένα από τον σύμβουλο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, δηλαδή την Credit Suisse, «εύρος αποτίμησης» το οποίο προσδιορίστηκε από την τελευταία μεταξύ 155 και 225 εκατ. ευρώ. Και με βάση αυτό το «εύρος αποτίμησης» ζήτησε από την κοινοπραξία να βελτιώσει το τίμημα στα… 190 εκατ. ευρώ!

Εν ολίγοις το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε την εκτίμηση του οίκου που το ίδιο προσέλαβε με αυτό τον αποκλειστικό σκοπό (της Deloitte) και ανέτρεξε στον σύμβουλο πώλησης των λαχείων, (Credit Suisse) προκειμένου να διεκδικήσει περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς!


Το «βέτο» της Lottomatica

Από την πλευρά της (διορισμένης από την κυβέρνηση) διοίκησης του ΟΠΑΠ, λένε οι πληροφορίες, δεν υπήρξε αντίρρηση ως προς την βελτίωση του τιμήματος στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ (γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατακύρωση του διαγωνισμού), παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της κοινοπραξίας, δηλαδή η Lottomatica που έχει ποσοστό 33%, φέρεται εξ αρχής να έθεσε «βέτο» στην καταβολή τιμήματος άνω των 150 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι με υψηλότερο τίμημα η προσφορά θα ήταν επιχειρηματικά ασύμφορη.

Οπως γνωστοποίησαν με ανακοινώσεις τους οι ΟΠΑΠ και Ιντραλότ η Lottomatica "αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμα της, περιορίζοντας τη συμμετοχή της στην Κοινοπραξία σε μία μετοχή, μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο μερίδιό της στην ΟΠΑΠ".
 
Πρόθυμοι ωστόσο να παραμείνουν είναι οι άλλοι δύο εταίροι, δηλαδή η Intralot και η Scientific Games.

Όμως, όπως είχε επισημάνει έγκαιρα σε δημοσίευμα του το Euro2day.gr με τίτλο «Colpo Grosso με τα Λαχεία» οι άλλες δύο εταιρείες θα είναι και βασικοί προμηθευτές της κοινοπραξίας των λαχείων (εκτύπωση λαχείων, τεχνολογία, logistics κ.λπ.)

Κι εδώ αρχίζουν τα καυτά ερωτήματα που θέτουν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς κι αφορούν πρωτίστως τους λοιπούς (πλην κράτους) μετόχους του ΟΠΑΠ, αλλά και τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ όσων συμμετέχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.


Πληρώνει ο ΟΠΑΠ… ωφελούνται οι άλλοι

Ειδικότερα, με την αναμενόμενη αποχώρηση της Lottomatica, το πιθανότερο είναι ότι ο ΟΠΑΠ θα καταστεί μέτοχος του 67% της κοινοπραξίας, άρα με ύψος τιμήματος στα 190 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει άμεσα πάνω από 127 εκατ. ευρώ, που σημαίνει με δεδομένη την ταμειακή του θέση ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Αυτό ως συνέπεια και του τιμήματος που πλήρωσε παλαιότερα για να εξασφαλίσει τα περίφημα Videolotto (VLT), που όμως, αν κι έχει περάσει ένας χρόνος, παραμένουν «σχέδιο επί χάρτου».

Το ερώτημα «κλειδί» είναι γιατί φέρονται να συμφωνούν σε τόσο μεγάλη αύξηση του τιμήματος οι Intralot και Scientific Games. Πληροφορίες από την αγορά επιμένουν ότι κλειδί αυτής της διαφαινόμενης προθυμίας είναι οι συμφωνίες μετόχων μεταξύ της κοινοπραξίας, που διασφαλίζουν ότι οι δύο άλλες εταιρίες θα αποσβέσουν την αυξημένη επένδυση τους, μέσω των χρεώσεων που θα κάνουν, ως προμηθευτές πλέον, στην κοινοπραξία.

Εάν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, τότε η κρατική διοίκηση του ΟΠΑΠ, υπό τον κ. Λουρόπουλο, θα έχει συναινέσει σε ένα «deal» στο οποίο ο Οργανισμός αδειάζει το ταμείο του και αναλαμβάνει νέα δάνεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των… εταίρων του. Σημειωτέον δε ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές η κατοχή του 67% από τον ΟΠΑΠ δε θα παρέχει δικαιώματα πλειοψηφίας καθώς η σύμβαση μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας προβλέπει περισσότερο αυξημένες πλειοψηφίες

Τι μένει τελικά για τον… ίδιο τον ΟΠΑΠ πέρα από την διευκόλυνση του ΤΑΙΠΕΔ, στην επίτευξη υψηλού τιμήματος;

Το να δοθεί τόσο υψηλότερο τίμημα από αυτό που αρχικά προσέφερε η κοινοπραξία (η αύξηση τιμής μεταξύ 125 και 190 εκατομμυρίων ξεπερνά το…52%), είναι γεγονός ασυνήθιστο, ιδίως όταν αποχωρεί εκτιμώντας το τίμημα ως υπερβολικό, ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της κοινοπραξίας.

Κι αν οι άλλοι μικρότεροι εταίροι είναι και προμηθευτές που διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς (μη έχοντες σχέση με την διεκδίκηση του διαγωνισμού), θα πρέπει να εξεταστεί πόσο θίγονται οι λοιποί μέτοχοι του ΟΠΑΠ, δηλαδή το 66% που δεν ανήκει στο κράτος, αλλά και το ενδεχόμενο η υπόθεση των λαχείων, να αποτελέσει «βαρίδι» στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Προσφέροντας μάλιστα μονομερές όφελος σε εκείνους που έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα τους συμμετέχοντας ως συνεταίροι αλλά και προμηθευτές στο deal των λαχείων.


Intralot: Με ένα σμπάρο δύο…τρυγόνια

Προς το παρόν, η Scientific Games δεν έχει κάνει την εμφάνιση της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται προσεχώς καθώς οι όροι το επιτρέπουν, σε συνεργασία με κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει με την Intralot, η οποία έχει ήδη κατέβει αυτόνομα, στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, χωρίς αυτό να αποκλείει διεύρυνση του σχήματος της, στο προσεχές διάστημα.

Όπως μάλλον προφητικά έγραφε το Euro2day.gr σε προηγούμενο άρθρο του τον Οκτώβριο: «έγκυρες πηγές της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι η αποτίμηση της άδειας δεν θα γίνει με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, που σήμερα είναι και βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό όμως σημαίνει ότι η αξία του Οργανισμού θα μειωθεί για όσους διεκδικητές δεν αναμένουν πρόσθετο όφελος από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Τα μέλη της κοινοπραξίας, όμως, που λειτουργούν και ως προμηθευτές, θα ακολουθήσουν στην πλειοδοσία, διότι σύμφωνα με πληροφορίες θα διασφαλίσουν την απόδοση της επένδυσής τους, παρά την καταβολή υψηλού τιμήματος, αυξάνοντας αντίστοιχα το τίμημα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα θα έχουν και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν πιο εύκολα τη συμμετοχή τους, με «εγγύηση» αυτά τα μελλοντικά έσοδα.

Έτσι τα μέλη της κοινοπραξίας αποκτούν κι ακόμη ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, αφού η αύξηση των εξόδων προς τους «μετόχους-προμηθευτές» ουσιαστικά θα επιβαρύνει το «μερτικό» του Οργανισμού από τα κέρδη!

«Για όποιον αγοράσει τον ΟΠΑΠ, όντας έξω από τον συγκεκριμένο «χορό» των λαχείων, η κοινοπραξία θα αποτελεί ένα ακριβά πληρωμένο asset, με μειωμένη στην πράξη απόδοση αφού τείνει να εξελιχθεί σε ένα κέλυφος που θα κατέχει μεν την άδεια, αλλά στην πράξη θα καρπούται ότι περισσέψει μετά τις αμοιβές των μετόχων-προμηθευτών», σημειώνει στέλεχος του χρηματοοικονομικού χώρου, με γνώση των διεργασιών που εξελίσσονται.



«Κακή αρχή» στις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις

Τα γεγονότα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τελικώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ θέτοντας όμως σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία των διαδικασιών που επιλέγει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός (τόσο η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ηγεσία του ΟΠΑΠ αποτελούν προσωπικές επιλογές του κ. Σαμαρά), στην τόσο σημαντική υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η προσπάθεια βελτίωσης του τιμήματος που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι απολύτως θεμιτή, αρκεί να γίνεται με σαφείς όρους και διαδικασίες και όχι με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής που από τη μία θίγουν τα συμφέροντα των μετόχων του ΟΠΑΠ, κι από την άλλη δημιουργούν όρους άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των διεκδικητών της ιδιωτικοποίησης του, ευνοώντας συγκεκριμένους παίκτες.

Ιδίως όταν στο εξωτερικό έχει ήδη δημιουργηθεί «κλίμα» εναντίον της χώρας μας, σε ότι αφορά τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v