Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank:Το μήνυμα της μειωμένης συμμετοχής ξένων

Η μειωμένη συμμετοχή των ξένων στην επαναγορά χρέους δείχνει ότι περίπου τα 2/3 είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων, υπογραμμίζει η Eurobank.

Eurobank:Το μήνυμα της μειωμένης συμμετοχής ξένων
Η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων, υπογραμμίζει η Eurobank σε ανάλυσή της. 

Όπως εξηγεί, οι ξένοι πιστεύουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα.

Με άλλα λόγια, τονίζει η τράπεζα, οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ήταν είτε αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δε θα βελτιωθεί είτε αυτοί που αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει η τράπεζα. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών βελτιώνει την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το περιθώριο επιτοκίου του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 10/12/2012 ήταν στις 1250,2 μβ, στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την εφαρμογή του PSI τον Μάρτιο του 2012.

Κάτι τέτοιο δημιουργεί θετικό κλίμα στην αγορά και εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όμως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v