Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικό: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «μπλοκάκια»

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «μπλοκάκια», τους εργαζόμενους δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι επί της ουσίας είναι μισθωτοί, φέρνουν οι τελευταίες διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Φορολογικό: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «μπλοκάκια»
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «μπλοκάκια», τους εργαζόμενους δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι επί της ουσίας είναι μισθωτοί, φέρνουν οι τελευταίες διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μετά τις πιέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών ακόμα κι αν εργάζονται σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να γλιτώσουν την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος κατά 150 ευρώ το 2013, πριν απαλλαγούν από το τέλος το 2014.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να υπάρξει εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος και για όσους έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε αδράνεια.

Με τα δεδομένα που ίσχυαν έως χθες το βράδυ, καθώς οι αλλαγές και οι ανατροπές είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες φαινόμενο στο συγκεκριμένο φορονομοσχέδιο, στις διατάξεις του νομοσχεδίου που σχεδιάζεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών προβλέπεται ότι:

· Θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον είναι κατ’ ουσίαν μισθωτοί και απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες. Την ίδια φορολογική μεταχείριση θα έχουν ακόμα κι αν απασχολούνται σε δέκα εργοδότες, αρκεί από έναν εξ αυτών να εισπράττουν το 75% των ετήσιων αποδοχών τους. Η φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών θα σημάνει ότι δεν θα μπορούν να δικαιολογούν επαγγελματικές δαπάνες μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημά τους, όμως από την άλλη πλευρά θα μπορεί να εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σημειώνεται ότι για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, τα οποία θα δηλωθούν το 2014, θα ισχύσουν δύο διαφορετικές κλίμακες:

* Μία για μισθωτούς - συνταξιούχους με συντελεστές 21% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, σε συνδυασμό με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

* Μία για ελεύθερους επαγγελματίες με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισόδημα και 32% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

· Θα απαλλαγούν από το 2014 από την υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος. Νωρίτερα, για το 2013, εξετάζεται να εξαιρεθούν από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2013 από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (με αύξηση του τέλους για τα υποκαταστήματα από τα 300 στα 600 ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο -με μία ακόμα διόρθωση στα επιδόματα τέκνων, τα οποία ορίστηκαν τελικά στα 40 ευρώ για κάθε παιδί και όχι στα 40 για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και στα 50 ευρώ για κάθε επόμενο, πέραν των πολυτεκνικών επιδομάτων που αυξήθηκαν από τα 450 στα 500 ευρώ- εστάλη χθες το απόγευμα για έγκριση στην τρόικα.

Η απάντηση αναμένεται σήμερα και εκτός απροόπτου το νομοσχέδιο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v