Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστικό «στοπ» στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Λύση στο θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων αναζητούν η ΔΕΗ και το ΥΠΟΙΚ. Άμεσα εκτελεστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο, λέει ο Στουρνάρας.

Δικαστικό «στοπ» στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ
Λύση στο θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων αναζητούν η ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών.

Η απόφαση, που αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα στη ΔΕΗ, δημιουργεί μείζον θέμα, αφού ουσιαστικά μπλοκάρει την αποστολή νέων λογαριασμών που περιέχουν το τέλος ακινήτων, και η Επιχείρηση περιμένει πλέον την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ως προς το πώς θα πρέπει να χειριστεί το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ήδη οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να πληρώνουν μόνο το λογαριασμό. Εν συνεχεία η εταιρεία στέλνει στην εφορία τα στοιχεία για τα περαιτέρω.

Οπως μάλιστα είπε στην ΝΕΤ ο Χάρης Θεοχάρης «Περίπου 450.000 δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ και το χρέος έχει περάσει στην εφορία». Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων συμπλήρωσε ότι «Σε 300.000 από αυτούς έχουν ήδη σταλθεί ειδοποιητήρια» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης- ενώ για τους υπόλοιπους είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιβεβαίωσης της οφειλής τους.

Χθες, αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο».

Όπως αναφέρουν πηγές της Επιχείρησης, η απάντηση του υπουργείου θα πρέπει να δοθεί σήμερα, αφού η δικαστική απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, δηλαδή το τέλος ακινήτων πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΗ δεν υποχρεώνει τους καταναλωτές να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Σε περίπτωση που πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος τότε το "χαράτσι" μεταφέρεται στη φορολογική δήλωση.

Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Από την πλευρά του το υπουργείο οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να βγάλει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ , το ειδικό τέλος ακινήτων και να σταλεί με ξεχωριστό ειδοποιητήριο στους υπόχρεους φορολογούμενους.
 
Παράλληλα εξετάζεται το νομικό οπλοστάσιο απέναντι στην απόφαση και ειδικότερα η άσκηση προσφυγής . Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνδέουν τη δικαστική απόφαση με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών …

H δικαστική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, κάνοντας δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανισμοί και ομάδες καταναλωτών.

Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εκτελεστή, γεγονός που συνεπάγεται ότι ακόμα και αν η ΔΕΗ την εφεσιβάλει θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω του λογαριασμού ρεύματος, διαφορετικά οι καταναλωτές θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά η διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι παράνομη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v