Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Επί τάπητος τα ομόλογα και το plan B

Στα συρτάρια το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση όπου η επαναγορά δεν πιάσει τους στόχους. Ο φόβος αντιδράσεων και η ατζέντα στο eurogroup. Η σύνοδος κορυφής ύστατη γραμμή άμυνας για λύση. Τα περιθώρια ελιγμών Σαμαρά.

Eurogroup: Επί τάπητος τα ομόλογα και το plan B
Για την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, τις διαδικασίες της επαναγοράς ομολόγων, καθώς και για τις εκτιμήσεις συμμετοχής αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά ότι η επαναγορά πρέπει να πετύχει έστω και στο 80% του στόχου (η οποία θα οδηγεί σε μείωση χρέους γύρω στο 8-9% του ΑΕΠ) ώστε να μη χρειαστεί να ανασυρθεί από τα συρτάρια το plan B.

Γι' αυτόν τον λόγο υπήρξε και η πίεση όλες τις προηγούμενες μέρες προς την ελληνική πλευρά να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εγχώριοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων. Βεβαίως, θα υπάρξουν και σχετικές πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τις τράπεζές τους να συμμετάσχουν και αυτές, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος και να προεξοφλήσει τη συμπεριφορά των hedge funds.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, plan B για το ενδεχόμενο να μην επιτευχτεί ο στόχος της επαναγοράς υπάρχει. Έχει μάλιστα συμφωνηθεί από την περασμένη Δευτέρα μαζί με τη συνολική λύση που παρουσιάστηκε. Ο λόγος που υπάρχει η σχετική... ομερτά είναι καθαρά πολιτικός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπήρξε ομοφωνία στο επονομαζόμενο και «contingency plan».

Να πούμε μόνο ότι χρειάστηκε η συνδρομή χώρας η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ώστε να υπάρξει απαιτούμενη qualified majority που απαιτεί η Ε.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες της, για να περάσει το plan B (οι αποφάσεις του eurogroup περνούν από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.). Και βεβαίως δεν ανακοινώνεται ακόμα γιατί δεν συμφέρει κανέναν και ιδιαίτερα τις χώρες που όπως θα φανεί θα σημειώσουν ζημίες με την εφαρμογή του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων είναι η 13η Δεκεμβρίου και δεν είναι τυχαία. Είναι η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει και πώς θα δράσει εάν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως μετέφερε στο Euro2day.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος, «δεν συμφέρει κανέναν, και ιδιαίτερα την Αθήνα, να ξεκινήσει αναδιαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών».

Όπως μας εξήγησε, σε περίπτωση περιορισμένης συμμετοχής στην επαναγορά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπουν σε πρώτη μοίρα οι εθνικές πολιτικές και μικρές χώρες, όπως η Μάλτα, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, να αναμοχλεύσουν το θέμα μη ομοφωνίας για το plan B.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάλτα στο προηγούμενο eurogroup ζήτησε να μη συμμετάσχει στη λύση για την Ελλάδα και ότι χρειάστηκε το τηλεφώνημα τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ζ.Κλ. Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό της Μάλτας ώστε να ενδώσει ο υπουργός οικονομικών της χώρας.

Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα κρίσιμο δεκαήμερο μέσα στο οποίο θα παίζονται πολλά περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο.

Κινητήριος δύναμη της κυβέρνησης είναι δύο σημεία:

1. Όλοι γνωρίζουν ότι επίκειται κούρεμα του επίσημου τομέα, αλλά κανείς δεν θα το φέρει στην επιφάνεια πριν από τις γερμανικές εκλογές, συνεπώς η κυβέρνηση έχει κάποιο χρόνο να αντιστρέψει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις.

2. Κανείς στην Ε.Ε. δεν επιθυμεί, επισήμως τουλάχιστον, να επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στη χώρα πριν από τις γερμανικές κάλπες. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Α. Σαμαράς και γι' αυτόν τον λόγο μετέφερε στον Ζ.Κλ. Γιούνκερ ότι εάν δεν υπήρχε λύση την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση συνασπισμού θα αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Σε αυτήν τη λογική κινήθηκε και ο πρόεδρος του eurogroup, παρά τις διαψεύσεις του κ. Κεδίκογλου και τις «απειλητικές» διαρροές από το γραφείο του πρωθυπουργού προς δημοσιογράφους.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v