Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναγορά: Οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα

Ξεκινά σήμερα η δημοπρασία χωρίς να ανακοινωθεί ανώτατη τιμή αγοράς. Οι όροι, τα χρονοδιαγράμματα και η τελική έγκριση από το Eurogroup. Κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες η συμμετοχή των hedge funds.

Επαναγορά: Οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα
Με «μαγιά» 15,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα ομόλογα, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, και με την προσδοκία ότι άλλα τόσα θα προσφέρουν ξένοι κάτοχοι χρέους ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα επαναγοράς, με τελικό σταθμό το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προκηρύξει σήμερα τη δημοπρασία για την επαναγορά ομολόγων, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί η μέθοδος Dutch Auction II. Δηλαδή, οι κάτοχοι ομολόγων θα προσφέρουν τα ομόλογά τους σε τιμή που θέλει ο καθένας και το Δημόσιο θα αποφασίσει να αγοράσει μέχρι κάποια τιμή, μετά και την αξιολόγηση από το Eurogroup.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για δημοπρασία, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα ανακοινώσει σήμερα ανώτατη τιμή για την κάθε μία από τις 20 σειρές ομολόγων, αλλά θα περιοριστεί πιθανώς στο να δώσει κατεύθυνση τιμής (guidance). Σημειώνεται ότι το τελευταίο Eurogroup έδωσε ήδη κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η μέση τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τα κλεισίματα της 23ης Νοεμβρίου.

Η διαδικασία της δημοπρασίας θα τρέξει ως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση» η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup που θα διενεργηθεί είτε στις 10 είτε στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι.

Πρακτικά, η τιμή μέχρι την οποία θα αγοράσει το Δημόσιο ομόλογα θα κλειδώσει στο Eurogroup, ενώ υπάρχει πάντα και το «εργαλείο» των μη ανταγωνιστικών προσφορών. «Οι εταίροι και οι πιστωτές μας θα αποφασίσουν τι προσφορές και σε ποια τιμή θα αποδεχθεί η Ελλάδα», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι οδηγός είναι μόνο τα 10 δισ. ευρώ περίπου που καλείται να ξοδέψει η χώρα για να επαναγοράσει χρέος.

Με την ακολουθούμενη διαδικασία, το Δημόσιο στοχεύει να αγοράσει στις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές ομόλογα ονομαστικής αξίας ως 30 δισ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, οι ελληνικές τράπεζες θα λειτουργήσουν σαν back up της επαναγοράς. Θα αποδεχθούν, δηλαδή, την προσφορά κλιμακώνοντας τις προσφερόμενες τιμές, με τέτοιον τρόπο ώστε αν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά να διασώσουν ένα μέρος των θέσεών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Αν προσφερθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ από ξένους, ως και το ένα τρίτο της ονομαστικής τους αξίας, ενδέχεται να διασώσουμε μέρος των θέσεών μας», σημειώνει στο Euro2day στέλεχος τμήματος treasury εγχώριου τραπεζικού ομίλου.


Κλειδί η στάση των hedge funds

Την επιτυχία της πρότασης, επομένως, αλλά και τον βαθμό της τελικής συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα τα κρίνει η στάση των hedge funds, που φέρονται να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας μεταξύ 12 και 22 δισ. ευρώ. Τα hedge funds τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (Μάιος 2012) και αν δεν έχουν πουλήσει εγγράφουν υψηλές υπεραξίες, οι οποίες ξεπερνούν και το 100% (για το ομόλογο λήξης το 2023).

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν από την άτυπη διερεύνηση στην αγορά προκύπτει κρίσιμη μάζα ξένων κατόχων ομολόγων που προτίθεται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά. Στελέχη της αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημειώνουν ότι δεν έχει υπάρξει προεργασία, καθώς δεν ήταν σίγουρο ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την επαναγορά.

Τα ίδια στελέχη αμφισβητούν το αν θα υπάρξει ευρεία αποδοχή της προσφοράς από τα hedge funds, σημειώνοντας ότι κάποια ποντάρουν ήδη στην άνοδο των τιμών που θα ακολουθήσει μετά την επιτυχία του εγχειρήματος χάρη στην εκούσια- ακούσια συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους, έστω και για μέρος των θέσεών τους. Άλλωστε, σε περίπτωση μη επιτυχίας της επαναγοράς, θα ανοίξει ένας νέος γύρος αμφισβήτησης για την πορεία της χώρας, που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων.

Μέρος ή το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές είτε εκουσίως, είτε υπό τη διακριτική πίεση των κυβερνήσεών τους.

Υπάρχει τέλος και μια κατηγορία επενδυτών που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά, όπως κεντρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας) καθώς και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v