Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτά μέτωπα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Παραμένουν οι διαφορές στο φορολογικό. Το αφορολόγητο για τα παιδιά και οι εκπτώσεις φόρου των στεγαστικών στο επίκεντρο. Σημάδια διαλλακτικότητας από Στουρνάρα. Γλυτώνουν ΟΕ-ΕΠΕ αύξηση της προκαταβολής φόρου. Νέα συνάντηση.

Ανοικτά μέτωπα στο φορολογικό νομοσχέδιο
Παραμένουν οι σοβαρές διαφωνίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για φορολογικό νομοσχέδιο. Η σύσκεψη που έγινε δεν στάθηκε ικανή να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν και ζητούν αλλαγές.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο αντίθετοι και μάλιστα με παρεμφερείς προτάσεις έναντι του υπουργείου Οικονομικών, με τον Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στο τέλος να αναγκάζονται να δώσουν σήμα διαλλακτικότητας.

Σημειώνεται ότι πριν από τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι «πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, αλλά πρέπει να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο 2,5 δισ. περίπου. Οποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της». Συμπλήρωσε ότι τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ «θα τις δούμε όλες. Άλλωστε, εγώ πιστεύω στον διάλογο. Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας».

Την ίδια στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν διατεθειμένα ακόμα και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αν δεν υπάρξουν αλλαγές για το αφορολόγητο των παιδιών. Σε πιο ήπιους τόνους η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ συνοδευόταν από διατυπώσεις του τύπου «δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση»…

Μετά τη συνάντηση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν διορθωτικές κινήσεις για το αφορολόγητο των παιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ εξέφρασε διαφωνίες και ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές οι οποίες θα διαγράφουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν για όσους έχουν παιδιά με βάση την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. «Το αν θα γίνει με αύξηση της επιστροφής φόρου, με αύξηση του επιδόματος ή με διατήρηση του αφορολογήτου δεν είναι ζήτημα», φέρεται να υποστήριξε στη διάρκεια της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Ν.Δ .

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκαν με πρόταση που είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Αυξήστε την προβλεπόμενη μείωση φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα κλίμακα (σ.σ. ως γνωστόν προωθείται νέα κλίμακα που θα δεν θα προβλέπει αφορολόγητο αλλά έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισόδημα 18000 ευρώ, το οποίο θα φθίνει όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα και μηδενίζεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ), είτε κατά 5% για κάθε παιδί , είτε κατά 200 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ο φόρος που θα προκύπτει για όσους έχουν παιδιά να είναι μικρότερος όσο αυξάνεται ο αριθμός των τέκνων, τόνισαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας αλλά και η αύξηση του φόρου καταθέσεων από το 15% στο 17,5%.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε να μελετήσει τις προτάσεις και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτιώσεων.

Ένα νέο πάντως βγήκε από τη συνάντηση. Συμφωνήθηκε η απάλειψη της πρόβλεψης για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις Ο.Ε και τις ΕΠΕ.

Αντίθετα, καταγράφηκαν διαφωνίες και έναντι της κατάργησης της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να υπάρξει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ελευθέρων επαγγελματιών έως 30 -35 ετών και να καθιερωθεί όριο εισοδήματος (π.χ 30.000 ευρώ) κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων από αγρότες.
 
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο στις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μόνο τις διατάξεις που είναι στο μνημόνιο και αποτελούν προαπαιτούμενα, αφήνοντας τις υπόλοιπες διατάξεις για τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v