Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Στουρνάρα

Σε νόμο-εξπρές που θα επιτρέπει στα δ.σ. να αποφασίσουν για την επαναγορά και θα τους παρέχει νομική κάλυψη, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Στουρνάρα. Οι ενστάσεις για τα ομόλογα των αμοιβαίων.

Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Στουρνάρα
Τις θέσεις τους παρουσίασαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες είπαν στον υπουργό ότι το σχέδιο επαναγοράς πλήττει έτι περαιτέρω τον κλάδο και τους στερεί μελλοντικά έσοδα από τόκους των ομολόγων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχοντες στην επαναγορά «παραιτούνται» από οποιαδήποτε μελλοντική υπεραξία.

Επίσης, έθεσαν στην κυβέρνηση το καυτό ζήτημα όσον αφορά τα ομόλογα ιδιωτών που είναι τοποθετημένα ως επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια των ΑΕΔΑΚ των τραπεζών. Πρόκειται για ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ. Υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να αποφασίσουν αυτοί για την περιουσία των επενδυτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νόμο που θα προστατεύει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τυχόν ποινικές ευθύνες και δεύτερον θα αναφέρει ρητά ότι η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα ληφθεί μόνο από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Αυτό προκειμένου να αποφευχθούν γενικές συνελεύσεις των μετόχων στις οποίες το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να περάσει τη θέση του, καθώς έχει μικρή συμμετοχή.

Οι τραπεζίτες φέρονται να κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον υπουργό, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι "προτάσεις καταθέσαμε και για το PSI αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Μάλλον κάτι αντίστοιχο θα γίνει και τώρα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v