Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς"

Το buy back του χρέους πρέπει να πετύχει. Η διαδικασία είναι εθελοντική, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας. Τι είπε για χρηματοδότηση, τράπεζες και Ταμεία. Πώς θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες. Μνημόνια με τα υπουργεία.

Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς
Το buy back του χρέους πρέπει να πετύχει. Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξη τύπου.

"Θα βγάλει ανακοίνωση ο ΟΔΔΗΧ, η διαδικασία είναι εθελοντική, αλλά κρίνεται η αξιοπιστία της χώρας", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι υπάρχει γενικός στόχος για το πρόγραμμα, όμως δεν είναι ανακοινώσιμος.

Τόνισε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω της δανειακής σύμβασης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο έκδοσης εντόκων, ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα της επαναγοράς είναι πρόσθετα και θα επιβαρύνουν το χρέος, αλλά περιλαμβάνονται στην εκτίμηση για τη διαχειρισιμότητα του χρέους. Όπως επισήμανε, μετά τις αλλαγές στα επιτόκια των δανείων και τις υπόλοιπες διευκολύνσεις, προέκυψε ένα περίσσευμα 13 - 14 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν. Όταν γίνει η εκκαθάριση της συναλλαγής, θα υπογραφεί ένα νέο δάνειο με τον EFSF.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επαναγορά χρέους "δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες τιμές από αυτές που γίνεται η προσφορά".

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά είναι ευρύτερο δημόσιο, οπότε "είναι μια η άλλη περίπτωση", τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, χωρίς ωστόσο να θελήσει να προκαταβάλει τις αποφάσεις των ταμείων.

"Είναι μια αρκετά και δύσκολη συναλλαγή. Στοχεύουμε να βγάλουμε την ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα", σημείωσε.

Τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν, οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά, σημείωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Βασίλης Μαστρόκαλος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι εξασφαλισμένα γι' αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα και εάν προσέλθουν όλοι οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα λειτουργήσει η αρχή "όποιος πρόλαβε πήρε". Επανέλαβε ότι η προσφορά γίνεται σε ιστορικά υψηλή τιμή για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, ως γνωστόν, προέκυψαν από το PSI.


Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η δόση θα εκταμιευτεί ως τις 13 Δεκεμβρίου και από τα 10,4 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες ένα κομμάτι θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, δεν θέλησε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα δοθεί εντός του 2012 για τις ληξιπρόθεσμες του δημοσίου.

Τα υπόλοιπα, σημείωσε, θα δοθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με τις επόμενες δόσεις της νέας συμφωνίας.

Σε σχέση με τη διαδικασία, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με αντίστοιχα υπουργεία που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πώς θα γίνει η εκταμίευση των ποσών.

Θα υπάρξει χρονολογική σειρά, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι στη διαδικασία της εκκαθάρισης, όλοι οι υπουργοί θα δώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013.

"Κάθε υπουργός είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση των δηλώσεων και την αξιοπιστία των στοιχείων", τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι αύριο θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικοί πίνακες και τα κείμενα των μνημονίων.


Το αφορολόγητο για παιδιά

Η κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στην απόφαση να κόψει το αφορολόγητο για τα παιδιά, μέτρο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αντ’ αυτού θα δοθεί ένα ειδικό επίδομα με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ο Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το νέο σύστημα θα προσφέρει βοήθεια στα κατώτερα οικονομικά στρώματα και ότι δεν γίνεται, δεδομένης της οικονομικής στενότητας του κρατικού κορβανά, να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς της παροχής εξτρά αφορολόγητου που σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν και οικογένειες που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.


Για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια ιστορική απόφαση, που διασφαλίζει ουσιαστικά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και δίνει ευκαιρία να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η συνθήκη ήταν αναγκαία, αλλά όχι αρκετή. Πρέπει να συνεχίσουμε εμείς τις προσπάθειες. Οι επόμενοι μήνες είναι μήνες σκληρής δουλειάς για να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, υπογράμμισε.

"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, πώς θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία", σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει πλέον να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

"Ήταν δύσκολο να πείσουμε στο Eurogroup για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 1,6 - 1,8 δισ. το 2013. Νομίζω πως θα το πετύχουμε", ανέφερε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v