Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για roll over ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν το roll over των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ώστε να μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ το ποσό που θα πρέπει να παράσχουν στην Αθήνα μέχρι το 2016.

Σχέδιο για roll over ελληνικών ομολόγων
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν το roll over των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ώστε να μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ το ποσό που θα πρέπει να παράσχουν οι δανειστές στην Αθήνα μέχρι το 2016.

Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα, πέραν όσων έχουν αποφασιστεί, θα χρειαστεί έξτρα χρηματοδότηση 1,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2014 και επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2016. Συνολικά, δηλαδή, οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση που δεν έχει εξασφαλιστεί ανέρχονται στα 7,6 δισ. ευρώ.

Εάν προχωρήσει η ιδέα για roll over των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών, τότε εξοικονομούνται συνολικά 5,6 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα, 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014 και 1,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για διαφορετική πρωτοβουλία από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. "Θα υπάρξει, όμως, αντιστάθμισμα από νέα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2020 και κατά 5,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2022", αναφέρει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: "Αυτή η νέα ανακούφιση του χρέους θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα  και εάν προχωρά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v