Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευαγγέλιο κάνουμε το Μνημόνιο

Σε συναγερμό επιχειρούν να κρατήσουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ την Ελλάδα τόσο για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ όσο και για την οριστική λύση του προβλήματος χρέους της.

Ευαγγέλιο κάνουμε το Μνημόνιο
Σε συναγερμό επιχειρούν να κρατήσουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ την Ελλάδα τόσο για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ όσο και για την οριστική λύση του προβλήματος χρέους της.

Γι’ αυτό και τα 43,7 δισ. ευρώ σπάνε σε τέσσερις δόσεις με προαπαιτούμενα και ασφυκτική εποπτεία, ενώ για να φτάσουμε στην πραγματική ανακούφιση με κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα, ενδεχόμενο το οποίο αναδεικνύουν πια ακόμα και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί σαν ευαγγέλιο το μνημόνιο μέχρι το 2016. Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από τις αντοχές της κοινωνίας και τα πολιτικά αντανακλαστικά, που θα οδηγήσουν στην περιζήτητη βιώσιμη λύση.

«Αν προχωρήσουμε συντεταγμένα και κερδίσουμε τη μάχη της ψυχολογίας, το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά», εκτιμούσε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι «χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά».

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και η συμφωνία του Eurogroup αφήνει αρκετές γκρίζες ζώνες, και συγκεκριμένα:

1. Επαναγορά ομολόγων. Το πρώτο θολό σημείο είναι η χρηματοδότηση της επαναγοράς. Σαφές είναι από την πρώτη στιγμή ότι ο μηχανισμός EFSF είναι αυτός που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όμως ακόμα είναι ασαφές πώς ακριβώς θα προκύψουν τα 10 δισ. ευρώ περίπου για την αγορά χρέους τρέχουσας αξίας κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια τα οποία θα καλύψουν οι τράπεζες αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια με την εγγύηση του EFSF από τον ELA. Ασαφές παραμένει επίσης τι θα γίνει αν δεν στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, το οποίο εμφανίζεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, τουλάχιστον στο μερίδιο που αφορά το ΔΝΤ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το σχέδιο των επαναγορών θα είναι επιτυχημένο και θα αποφέρει τα προσδοκώμενα.

Σε ερώτηση, όμως, τι θα γίνει εάν αυτό δεν συμβεί, σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά, καθώς «δεν είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της επαναγοράς αναμένονται ταχύτατες (ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας).

2. Οι δόσεις. Τα 43,7 δισ. ευρώ σπάνε στα τέσσερα. Η πρώτη δόση αναμένεται να εγκριθεί στις 13 Δεκεμβρίου και θα αφορά 23,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 10,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Τα υπόλοιπα θα έρθουν τμηματικά το πρώτο τρίμηνο του 2013, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, με πρώτη την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έως τον Ιανουάριο.

Από την πρώτη δόση, όμως, είναι σαφές ότι τα λεφτά θα έρχονται με το σταγονόμετρο, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να πέσει μαζικά χρήμα στην οικονομία. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόβλεψη για εξόφληση 3,5 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το τέλος του έτους μάλλον πάει περίπατο καθώς τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Από τα 10,6 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει: 

* 250 εκατ. ευρώ την 1η Δεκεμβρίου για λήξεις ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI. 
* 3,4 δισ. ευρώ στις 11 Δεκεμβρίου για την αναχρηματοδότηση του εντόκου γραμματίου διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων που εκδόθηκε τον Νοέμβριο εξαιτίας των καθυστερήσεων στη δόση. 
* 250 εκατ. ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου επίσης για την κάλυψη ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI.
* 4,577 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, από τα 10,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος και λήξεων απαιτούνται 8,477 δισ. ευρώ και απομένουν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μόλις 2,123 δισ. ευρώ.

3. Ο ειδικός λογαριασμός. Οι πιέσεις της γερμανικής πλευράς για πολύ αυστηρούς όρους λειτουργίας και εποπτείας του μηχανισμού ήταν παραπάνω από αισθητές στην ελληνική αντιπροσωπεία μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι τελικές αποφάσεις, με βάση ελληνική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι ευνοϊκές. Απομένει να αποτυπωθούν και στο μνημόνιο, αν και ήδη η συμφωνία του Eurogroup δίνει πρόγευση στενής εποπτείας και προδιαγεγραμμένης πορείας -για τη μείωση του χρέους- των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αλλά και τυχόν επιπλέον πλεονάσματος επί του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ορίζεται, για παράδειγμα, ότι όλα τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα πηγαίνουν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό για την εξόφληση του χρέους, όπως και το 30% της τυχόν υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Απομένει όμως να αποκρυσταλλωθεί τι θα συμβεί τελικά αν η Ελλάδα χάνει τους στόχους για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή για το πρωτογενές πλεόνασμα.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v