Back up για επαναγορά οι εγχώριες τράπεζες

Ο βαθμός της συμμετοχής θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ξένων. Τι ζητούν οι τράπεζες. Στις 28 μ.β. η μέση τιμή, ως τις 13 Δεκεμβρίου το deadline. Στόχος να συγκεντρωθούν ομόλογα ως 17 δισ. Η ακτινογραφία των κατόχων.

Back up για επαναγορά οι εγχώριες τράπεζες
Ως back up της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριες τράπεζες κι ο βαθμός της συμμετοχής τους θα εξαρτηθεί από το ύψος της αποδοχής της δημόσιας προσφοράς από την πλευρά ξένων κατόχων χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η προαιρετική δημόσια προσφορά που προτίθεται να τρέξει η ελληνική κυβέρνηση, στοχεύει να συγκεντρωθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 με 17 δισ. ευρώ και θα επιφέρει μείωση χρέους ως 12 δισ. ευρώ.

Παρ' ότι τα βασικά σχέδια της Τρόικας που κυκλοφόρησαν πριν το Eurogroup (βλέπε συνοδευτικό υλικό) προέβλεπαν την συμμετοχή στο νέο «κούρεμα» του συνόλου των κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, τραπεζικά στελέχη διαμηνύουν ότι το ύψος της συμμετοχής θα συναρτηθεί από την κάλυψη της δημόσιας προσφοράς.

Σύμφωνα με τους ίδιους η εταίροι και πιστωτές της χώρας αναγνώρισαν την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το Δημόσιο, ανάλογα με τη συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουν να συνδέουν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε την επαναγορά πουλώντας σε τιμές μεταξύ 26 και 33 μονάδων βάσης μέρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να βελτιωθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες», διαμηνύουν τραπεζικά στελέχη.

Πρακτικά, οι τράπεζες ζητούν, εφόσον συμβάλλουν σε νέα μείωση του χρέους, να κερδίσουν τον λογιστικό τρόπο που θα τους επιτρέψει να αποτιμήσουν τα εναπομείναντα ομόλογα ως και το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι θα έχουν απολέσει μεν άμεσα ένα μέρος του asset που διακρατούν, θα πάρουν όμως το «τυρί» της μείωσης των κεφαλαιακών τους αναγκών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις ΑΜΚ.

Μετά το PSI+, οι τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποτιμήσει στο 20% - 25% της αξίας τους εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.

Αν υποχρεωθούν να αποδεχθούν την επαναγορά για το σύνολο των ομολόγων που έχουν τότε οι κεφαλαιακές τους ανάγκες «κλειδώνουν» στα 27 με 28 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα περίπου 18 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ με CoCos. Αν αντίθετα τα ομόλογα αποτιμούνταν στο 100%, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωνόταν κατά 10 δισ. ευρώ.

Οι όροι της επαναγοράς

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών.

«Αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ό,τι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012», αναφέρει η ανακοίνωση του eurogroup. Δηλαδή, η τιμή δεν μπορεί να είναι ανώτερη των 28 μονάδων βάσης, που αποτελεί τον μέσο όρο στον οποίο ήταν διαπραγματεύσιμες την περασμένη Παρασκευή οι 20 σειρές νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το τρίτο στοιχείο που έγινε γνωστό είναι ότι η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από το πακέτο στήριξης μέχρις ότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία επαναγοράς.

Ποιοι κατέχουν τα νέα κρατικά ομόλογα

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+ εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν οικειοθελώς στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για 20 σειρές ομολόγων που λήγουν από το 2023 ως το 2042.

Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 14 δισ. ευρώ, τα ταμεία περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται 1,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια των ξένων τραπεζών, ασφαλιστικών και hedge funds.

Τα τελευταία τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (Μάιος 2012) και στο βαθμό που δεν έχουν πουλήσει εγγράφουν υπεραξίες οι οποίες φθάνουν και στο 160% (για το λήξης 2023). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με μέσο κόστος κτήσης περίπου τις 17 μονάδες βάσης.

Η επαναγορά χρέους στη μέση τιμή των 28 μονάδων βάσης θα επιτρέψει στα hedge funds την κατοχύρωση αξιόλογων κερδών στην περίπτωση βέβαια που την αποδεχθούν.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των hedge funds που αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα περιλαμβάνονται τα εξής: Vega Asset Management, Greylock Capital Management, το Naftilia Asset Management του George Elliott, York Capital LP, Adelante Asset Management, Third Point LLC κά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί καταγράφεται νέα υποχώρηση στις αποδόσεις και άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα:

* Το 10ετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 34,4480 σεντς με απόδοση στο 16,43% και spread στις 1.499 μονάδες.
* Το 15ετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 30,40 σεντς με απόδοση στο 14,07% και spread στις 1.273 μονάδες.
* Το 20ετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 27,813 σεντς με απόδοση στο 14,42% και spread στις 1.219 μονάδες.
* Το 30ετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 26,163 σεντς με απόδοση στο 13,31% και spread στις 1.097 μονάδες.


Στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" η πρόταση της τρόικας για τη μείωση του ελληνικού χρέους, η οποία συζητήθηκε στο προηγούμενο eurogroup στις 19 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v