Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mediobanca:Στα 14,9 δισ. οι ΑΜΚ των τραπεζών

Οι προηγούμενοι μήνες για τις ελληνικές τράπεζες έμοιαζαν με διονυσιακή γιορτή καθώς οι μετοχές ανέβαιναν και οι τράπεζες συγχωνεύονταν, διαπιστώνει η Mediobanca στην ανάλυσή της για τον κλάδο.

Mediobanca:Στα 14,9 δισ. οι ΑΜΚ των τραπεζών
Οι προηγούμενοι μήνες για τις ελληνικές τράπεζες έμοιαζαν με διονυσιακή γιορτή καθώς οι μετοχές ανέβαιναν και οι τράπεζες συγχωνεύονταν, διαπιστώνει η Mediobanca στην ανάλυσή της για τον κλάδο.

Ο οίκος θέτει τις εξής τιμές-στόχους: για την Alpha Bank τα 2,69 ευρώ (σύσταση neutral), για τη Eurobank το 0,40 ευρώ (underperform), για την ΕΤΕ το 0,99 ευρώ (underperform) και για την Πειραιώς το 0,16 ευρώ (underperform).

Οι τιμές-στόχοι μειώνονται καθώς η Mediobanca προβλέπει ζημίες ως το 2014 για όλες τις ελληνικές τράπεζες. "Αν και η ορατότητα είναι περιορισμένη, οι ρυθμιστές θα βοηθήσουν τις τράπεζες να παραμείνουν βιώσιμες οντότητες. Η κρατικοποίηση δεν… συμφέρει, αφού το χρέος θα φτάσει στο 366% του ΑΕΠ αν το ενεργητικό των τραπεζών προστεθεί στο δημόσιο χρέος".

Η Mediobanca σημειώνει ότι υποβάθμισε την ETE σε underperform από neutral εξαιτίας του ελλείμματος 12 δισ. ευρώ του σχήματος ETE-Eurobank. Ο οίκος εκτιμά ότι η μετοχή της ΕΤΕ θα είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη P/Tangible Equity 2 φορές μετά την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Alpha Bank είναι η κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα καθώς επωφελείται από αύξηση 300 μονάδων βάσης στα βασικά εποπτικά της κεφάλαια (core tier 1) από τη συμφωνία για την Emporiki. Είναι η μόνη τράπεζα χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα, σύμφωνα με τα stress tests που στηρίχτηκαν στα τελευταία στοιχεία, επισημαίνει η Mediobanca. Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος συνιστά neutral εξαιτίας των πιεσμένων μακροοικονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Η Mediobanca υπολογίζει το κεφαλαιακό έλλειμμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα 14,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα που ανταποκρίνεται επιτυχώς στο όριο 6% του δείκτη core tier 1, ενώ οι 3 άλλες εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση, εφόσον αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές και τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 6% στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, το κεφαλαιακό έλλειμμα για την ΕΤΕ εκτιμάται σε 6,1 δισ. ευρώ, για τη Eurobank σε 4,1 δισ. ευρώ, ενώ για το σχήμα Πειραιώς, ΑΤΕ και Geniki η Mediobanca υπολογίζει το έλλειμμα στα 5 δισ. ευρώ.

Στις παραπάνω κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να προστεθούν και τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν από τη μελέτη της BlackRock. H Mediobanca σημειώνει ότι με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 34%, με δείκτη κάλυψης των δανείων στο 55% και 7% δείκτη core tier , το έλλειμμα για την Πειραιώς θα είναι 1,7 δισ. ευρώ, για την ΕΤΕ 1,3 δισ. ευρώ, για τη Eurobank 1 δισ. ευρώ, ενώ για την Alpha Bank προβλέπεται πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ.

Για τη συμφωνία της Alpha με την Emporiki Bank, η Mediobanca υπολογίζει την καθαρή παρούσα αξία των συνεργειών κόστους στα 726 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 70% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της, και δίνει την ευκαιρία να υπάρξει αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank στο μέλλον.

Αναφορικά με την επικείμενη συμφωνία ΕΤΕ - Eurobank, οι συνέργειες κόστους εκτιμώνται στο 1,7 δισ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία), ενώ για τη συμφωνία της Πειραιώς με την ATEbank και τη Geniki Bank το αντίστοιχο μέγεθος αθροιστικά αποτιμάται στα 779 εκατ. ευρώ.


Τι αναφέρει για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η έκθεση σημειώνει ότι παραμένει στο έλεος των πιστωτών της. Πίσω από τα αναιμικά οικονομικά αποτελέσματα, όμως, υπάρχουν θετικά βήματα. Μετά τις εκλογές δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση που κατάφερε να περάσει τα μέτρα λιτότητας.

Η διαδικασία ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο έχει ξεκινήσει και το ΤΑΙΠΕΔ έχει νέα διοίκηση. Εκτιμούμε, τονίζει ο οίκος, ότι θα είναι καταλυτικός παράγοντας στα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων η εύρεση των λύσεων στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v