Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένες αποδοχές για δικαστές που απέχουν

Μειωμένες αποδοχές θα έχουν οι δικαστές και εισαγγελείς που απέχουν από τα καθήκοντά τους η πραγματοποιούν στάσεις εργασίας.

Μειωμένες αποδοχές για δικαστές που απέχουν
Μειωμένες αποδοχές θα έχουν οι δικαστές και εισαγγελείς που απέχουν από τα καθήκοντά τους η πραγματοποιούν στάσεις εργασίας.

Με παραγγελία τους, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων , αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Χρυσικός ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους προϊσταμένους των Εφετείων και των Πρωτοδικείων της χώρας να εφαρμόσουν τον κώδικα των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου επιτρέπεται η περικοπή των αποδοχών ανάλογα με την απόδοση των λειτουργών της Θέμιδος.

Όπως επισημαίνουν στην παραγγελία τους οι κ. Τέντες και Χρυσικός οι περικοπές των αποδοχών αφορούν όσους δικαστές και εισαγγελείς συνεχίζουν "υπαιτίως" τις διακοπές και αναβολές των δικών όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Η παραγγελία και η περικοπή στον μισθό δεν αφορά όσους δικαστές θέλουν να δημοσιεύσουν αποφάσεις, αλλά ο πρόεδρος ή ο προεδρεύων της δικαστικής σύνθεσης δεν θέλει να γίνει δημοσίευση ή εάν κάποιος δικαστής θέλει να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία μετά τις 10 π.μ., αλλά ο πρόεδρος αναβάλει όλες τις υποθέσεις που είναι στο πινάκιο.

Όμως η σχετική διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης.

Δηλαδή, ο δικαστής ή ο εισαγγελέας που είναι υπαίτιος για αναβολές δικών ή μη έκδοσης αποφάσεων θα καλείται σε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα Εφετών, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που επιβληθεί περικοπή αποδοχών σε δικαστή, αυτός έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα από όλα θα ελεγχθούν από τους επιθεωρητές των δικαστηρίων οι δικαστές εκείνοι που δίνουν κατευθείαν αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων από τις 10 π.μ., επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς δεν επιστρέφουν στην έδρα μετά το πέρας του ωραρίου (3 μ.μ.) για να εκδικαστούν οι υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v