Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στο ΣτΕ

Την ακύρωση της απόφασης για την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ο.Π.Α.Π.

ΟΠΑΠ: Οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στο ΣτΕ
Την ακύρωση της απόφασης για την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ο.Π.Α.Π.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η 19.9.2012 η σχετική απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.) .

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο έχει παραχωρήσει μέχρι το 2030 στον Ο.Π.Α.Π. την άδεια διεξαγωγής των παιγνίων, ενώ υπάρχει και δεκαετής σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (φρουτάκια) από τα οποία τα 16.500 διαχειρίζεται ο ίδιος ο Ο.Π.Α.Π. και τα άλλα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι.

Όπως επισημαίνουν η επίμαχη απόφαση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος) καθώς η επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζομένους παραβιάζονται και τα άρθρα 26 και 106 του Συντάγματος, καθώς ο Ο.Π.Α.Π. ιδιωτικοποιείται πλήρως, κάτι που οι επίμαχες συνταγματικές επιταγές δεν το επιτρέπουν και πολύ περισσότερο όταν ο Οργανισμός τροφοδοτεί τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.

Όμως, η πώληση αυτή των μετοχών παραβιάζει και το Ν. 3049/2002 (άρθρο 8) κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v