Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι «βγαίνουν» στη σέντρα των ελέγχων του ΣΔΟΕ

Από 80 έως και 150 καταγγελίες, με φαξ, τηλέφωνο, e-mail, γράμματα και από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, δέχεται σε καθημερινή βάση το ΣΔΟΕ. Το βαθμολόγιο των υποθέσεων.

Ποιοι «βγαίνουν» στη σέντρα των ελέγχων του ΣΔΟΕ
Από 80 έως και 150 καταγγελίες, με φαξ, τηλέφωνο, e-mail, γράμματα και από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, δέχεται σε καθημερινή βάση το ΣΔΟΕ.

Στο σύνολό τους λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου για να μη χάνονται, όπως το στικάκι της Λαγκάρντ, και καθημερινά στις 2 το μεσημέρι, στον έκτο όροφο της κεντρικής υπηρεσίας πέντε διευθυντές και έξι γραμματείς μαζεύονται και τις αξιολογούν. Η ετυμηγορία τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν μια υπόθεση θα πάει στο Αρχείο ή θα αποτελέσει αντικείμενο άμεσης έρευνας.

Απόφαση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλου προβλέπει την ανασυγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής και αποκαλύπτει πώς βαθμολογούνται οι υποθέσεις.

Στην επιτροπή μετέχουν ο διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων και οι προϊστάμενοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων, της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών καθώς και έξι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι συγκροτούν τη Γραμματεία Υποστήριξης της Επιτροπής.

Κάθε μία καταγγελία αξιολογείται ξεχωριστά. Αν επάνω δεξιά στη σελίδα της κάθε υπόθεσης μπει ο αριθμός μηδέν, αυτή πηγαίνει στο αρχείο καθώς αξιολογείται ως μηδενικού ενδιαφέροντος. Αν μπει ο αριθμός 4, στο ΣΔΟΕ σημαίνει συναγερμός.

Το βαθμολόγιο των υποθέσεων έχει ως εξής:

· 0. Χωρίς ενδιαφέρον. Η υπόθεση τίθεται με απόφαση της επιτροπής στο αρχείο.
· 1. Απλή, μικρού ενδιαφέροντος. Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες υποθέσεις ή διαβιβάζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ. - τελωνεία).
· 2 . Ενδιαφέρουσα - σημαντική. Εντάσσεται για μεγαλύτερη διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης.
· 3. Πολύ ενδιαφέρουσα - εξόχως σημαντική. Διαβιβάζεται για άμεση και κατά προτεραιότητα έκδοση εντολής ελέγχου.
· 4. Ειδικού χειρισμού. Οι άμεσες ενέργειες αποφασίζονται αφού τεθούν αμέσως υπ’ όψιν και του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ οι προτάσεις της επιτροπής.

Ως προς το επείγον των ενεργειών:

· Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης με συγκεκριμένη ημερομηνία.

· Επείγουσα: Έκδοση εντολής ελέγχου.

· Εξαιρετικά επείγουσα: Η υπόθεση, με τη λήψη της πληροφορίας και κατόπιν έγκρισης του προέδρου της επιτροπής, διαβιβάζεται αμέσως για έλεγχο. Τα μέλη της επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της.

Στην απόφαση ορίζεται ότι κάθε καταγγελία-πληροφορία μετά την αξιολόγηση της επιτροπής καταχωρίζεται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε.

Ο οικονομικός εισαγγελέας παίρνει καθημερινά αντίγραφο των πρακτικών της επιτροπής, λαμβάνει υπ’ όψιν την εισήγησή της, αλλά αν έχει διαφορετική άποψη μπορεί να την παρακάμψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v