Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουπακιώτης: Μας πάτησε στο λαιμό η τρόικα

Λάβρος κατά της τρόικας και των δανειστών μας εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων και στον σωφρονιστικό κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ρουπακιώτης: Μας πάτησε στο λαιμό η τρόικα
Λάβρος κατά της τρόικας και των δανειστών μας εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων και στον σωφρονιστικό κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι μας επιβλήθηκαν πολύ σκληροί όροι από τους δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για χάρη των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση αναφορικά με τις αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων :

-Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή

-Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε ο κ. Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής.

Ως προς τις αλλαγές στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους/συντρόφους , ενώ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και το καθεστώς ημιδιαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.

Επιπλέον προβλέπεται η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο νέος Κώδικας προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο αποτελεσματική και εναρμονισμένη στο σύγχρονο κοινωνικό και σωφρονιστικό περιβάλλον.

Ο κ. Ρουπακιώτης ερωτήθηκε και για το ζήτημα που έχει προκύψει για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη λήψη ιθαγένειας, το οποίο επικροτεί η Χρυσή Αυγή. Είπε λοιπόν: «Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία, τόσο ενισχύεται η Χρυσή Αυγή. Η πολιτεία πρέπει να βρει άλλες δυνατότητες για να χτυπήσει τη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν είναι αξιόπιστο».

Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v