Το κούρεμα του νέου ΕΣΠΑ προβληματίζει την Ελλάδα

Βαρύ παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2013 προκαλεί επιπρόσθετους κραδασμούς στην Ε.Ε.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Το κούρεμα του νέου ΕΣΠΑ προβληματίζει την Ελλάδα
Βαρύ παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2013 προκαλεί επιπρόσθετους κραδασμούς στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, σοβαρός είναι ο κίνδυνος το ήδη κουρεμένο νέο ΕΣΠΑ (το οποίο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες εκτιμάτο στα 12 δισ. ευρώ) να δεχθεί νέο μαχαίρι.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα ισοδυναμούσε, ανάλογα με το ύψος του κουρέματος, σε περαιτέρω περιορισμό των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας(σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, το νέο ΕΣΠΑ θα ανέλθει στα 11,2 δισ. ευρώ).

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες Τετάρτη και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του "το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις, τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους".

Ο υπουργός σημείωσε ότι, πέρα από τα γνωστά δυσμενή σενάρια που παλεύει να ανατρέψει η χώρα, ακούγονται από αρμοδίους ακόμη δυσμενέστερες εκτιμήσεις για σκληρή περικοπή κονδυλίων.

Παράλληλα, επισήμανε: "Η μείωση δεν θα ήταν μόνο ένα κακό μήνυμα απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται στους δρόμους γιατί περιορίζονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους και την ώρα εκείνη να δουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περαιτέρω μείωση των ενισχύσεων από τα κοινοτικά ταμεία. Αυτό ξεκαθαρίσαμε με τον πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες".

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ (για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020) επίκεινται την επόμενη εβδομάδα (22 Νοεμβρίου), οι διαπραγματεύσεις πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με πολλές ενστάσεις από πολλά και διαφορετικά κράτη μέλη.

Την ίδια ώρα, η απουσία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τον κρίσιμο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012, που είναι απαραίτητος για να καταβάλει η Ε.Ε. χρήματα στα κράτη μέλη για δαπάνες που έχουν ήδη κάνει για προγράμματα όπως το "Έρασμος", οδήγησε το Ε.Κ. να αποφασίσει, παρά τις εντατικές συνομιλίες με την προεδρία του Συμβουλίου, να απόσχει από την τελική διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2013.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος του Ε.Κ., Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως το Ε.Κ. αποφάσισε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις "γιατί δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν μεταξύ του Ε.Κ. και ορισμένων κρατών μελών για τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα σημαντικών προγραμμάτων, όπως το Έρασμος".

Τόνισε ωστόσο ότι "δεν είναι καταστροφικό, δεν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους".

Ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ε.Κ., Γάλλος ευρωβουλευτής του Ε.Κ., Αλέν Λαμασούρ, εξήγησε από την πλευρά του: "Ήδη από τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν πια κονδύλια για σημαντικά προγράμματα όπως το Έρασμος, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η έρευνα".

"Δυστυχώς, παρότι πολλά κράτη μέλη συμφωνούν μαζί μας, υπάρχουν ορισμένα που αρνούνται αυτήν την πραγματικότητα. Μία συνέπεια αυτού είναι κράτη μέλη που χρειάζονται τη βοήθειά μας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, να βρεθούν χωρίς (ευρωπαϊκά) κονδύλια στο τέλος του έτους. Επιθυμία μας είναι σε κάθε περίπτωση να αρχίσουμε και πάλι τη διαπραγμάτευση επί πιο ικανοποιητικής βάσεως, με σκοπό να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Δεκεμβρίου", δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v