Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Βλέπει την ύφεση στο 7,25% για το 2012

"Κόλαφος" το γ΄ τρίμηνο (πτώση ΑΕΠ 7,2%) για την ελληνική οικονομία, λέει η Citigroup. "Βολές" στην τρόικα για την παρακράτηση των δόσεων, που επιτείνει τα προβλήματα. Αισιόδοξος ο "επίσημος" στόχος για ύφεση 6,5% το 2012.

Citigroup: Βλέπει την ύφεση στο 7,25% για το 2012
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το γ΄ τρίμηνο του έτους για την εξέλιξη του ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η ύφεση επιδεινώθηκε περισσότερο στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στην Ελλάδα, επισημαίνει η Citi.

Η εκτίμησή της είναι ότι οι μόλις πρόσφατα αναθεωρημένες επίσημες οικονομικές προβλέψεις είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν για άλλη μία φορά πάρα πολύ αισιόδοξες, αφού το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,2% ετησίως στο γ΄ τρίμηνο και 6,3% στο β΄ τρίμηνο του έτους με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Βάσει των εκτιμήσεων της Citi, η πτώση στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο επιταχύνθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων τριμήνων.

Με δεδομένη την επιδείνωση στο γ΄ τρίμηνο, πιστεύουμε, συνεχίζει η Citigroup, ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη που μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα (η έκθεση της τρόικας και ο προϋπολογισμός προβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 6-6,5% το 2012), είναι πιθανόν, για μία ακόμη φορά, να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Οποιαδήποτε βελτίωση στο δ΄ τρίμηνο είναι ιδιαίτερα απίθανη λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία, κατάσταση που επιδεινώθηκε κατά πάσα πιθανότητα τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω του ότι οι δόσεις του πακέτου διάσωσης για τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο είχαν παρακρατηθεί και εξαιτίας των καθυστερούμενων πληρωμών που συνεχίζουν να συσσωρεύονται από την κυβέρνηση. 

Ακόμη, η αύξηση του αριθμού των απεργιών τους τελευταίους δύο μήνες έχει επίσης συμβάλει κατά πάσα πιθανότητα στην πτώση, ενώ περιμένουμε το ΑΕΠ να μειωθεί κατά τουλάχιστον 7,25% το 2012, καταλήγει η Citigroup.


ΕΛΣΤΑΤ: "Βουτιά" -7,2% για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο

Τα στοιχεία που ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εμφάνισε μείωση κατά 7,2% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011. Στο -6,3% διατηρείται η μέτρηση για το β΄ τρίμηνο, ενώ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω η πτώση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο στο -6,7% από -6,5%.

Στο εννεάμηνο, η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 6,7%, τη στιγμή όπου η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2013 για το σύνολο του 2012 ανέρχεται στο 6,5% (στο 6% την υπολογίζει το προσχέδιο της έκθεσης της Ε.Ε.).

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ υπολογίζονται με σταθερές τιμές 2005. Σε τρέχουσες τιμές, η ύφεση διαμορφώνεται στο 8,1% το γ΄ τρίμηνο του 2012, στο 7,2% για το β΄ τρίμηνο και στο 6,3% για το α΄ τρίμηνο του 2012.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προσωρινούς δείκτες και υπόκεινται σε αναθεώρηση για την παραγωγή των προσωρινών αποτελεσμάτων (7 Δεκεμβρίου 2012), όταν θα είναι διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v