Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ευρω-ομηρία συγκυβέρνηση και χώρα

Η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία των δανειστών στα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας δυναμιτίζει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Φόβοι ενίσχυσης των φυγόκεντρων δυνάμεων στη συγκυβέρνηση, τριγμοί και στις αγορές που θέλουν «λύση».

Σε ευρω-ομηρία συγκυβέρνηση και χώρα
Σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας θέτει τώρα τη συγκυβέρνηση, αλλά και συνολικά τη χώρα η αναποφασιστικότητα των δανειστών στα ανοιχτά θέματα για την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή κακοφωνία, που έγκαιρα είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της -ανεπίσημα- συμπεφωνημένης διετούς παράτασης αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους έρχεται τώρα στο προσκήνιο, ενώ μέχρι την υπερψήφιση των μέτρων καλυπτόταν πίσω από το ελληνικό θρίλερ.

Η κωλυσιεργία επιβεβαιώθηκε χθες μέσω δηλώσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έριξε την πρώτη βολή λέγοντας ότι "αυτήν τη στιγμή δεν βλέπω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε απόφαση για την Ελλάδα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς". Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κ. Ο Κόνορ, δηλώνοντας ότι για να υπάρξει οριστική συμφωνία θα πρέπει να συμφωνηθούν τόσο η βιωσιμότητα του χρέους όσο και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται.

Σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι από το eurogroup "περιμένουμε μια πολιτική δήλωση" σημειώνοντας παράλληλα πως "η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει». Υπάρχει ζήτημα με την βιωσιμότητα του χρέους σημείωσε αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς".

Στις αγορές προκλήθηκε αναστάτωση όταν το απόγευμα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν την Ευρώπη και το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους και προανήγγειλαν καθυστέρηση στην απόφαση έως και τα τέλη του μήνα.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι το κλίμα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η συγκυβέρνηση έχει άμεσα μπροστά της την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ σύντομα θα λάβουν σειρά οι εφαρμοστικοί νόμοι που πρέπει να ψηφιστούν ώστε να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του 3ου, κατά σειρά, μνημονίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει επαφές την Τρίτη στις Βρυξέλλες με στόχο να διεκδικήσει επιτακτικά την εκταμίευση της δόσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από την προσπάθεια να επιταχύνει την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να υπερβεί μια σειρά «αγκάθια». Οι Γερμανοί κρατούν στην ατζέντα το θέμα του ειδικού λογαριασμού. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της «ρήτρας» που θα επιτρέπει να ανακουφίζονται ευαίσθητες ομάδες από τυχόν υπερβάσεις των στόχων, όμως πιθανότατα θα επιβάλλει αυτόματα νέα μέτρα σε περιπτώσεις αποκλίσεων, ενώ στα διεθνή πρακτορεία εμφανίζονται ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για τμηματική καταβολή της δόσης.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Αντώνης Σαμαράς έχει εγείρει το θέμα της εκταμίευσης περισσότερων κεφαλαίων από τα 31,5 δισ. προκειμένου με αυτά να συνθέσει το αναπτυξιακό αντίβαρο για το οποίο πιέζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα την Κυριακή όσο και στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο χρησιμοποίησε πρώτο πρόσωπο λέγοντας «παλεύω για να έρθουν περισσότερα χρήματα». Η Ελλάδα εκτός των 31,5 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από τον Ιούνιο, διεκδικεί τα 5 δισ. ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου και τα 8,6 δισ. της δόσης του Δεκεμβρίου.

Πονοκέφαλος το χρέος

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις, προκύπτει ότι η καταβολή της δόσης συνδέεται πλέον όχι μόνο με την ψήφιση του προϋπολογισμού που αναμένεται την προσεχή Κυριακή, αλλά και με την επίλυση του ακανθώδους θέματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Θέμα που πλειάδα αναλυτών θεωρεί πολύ δύσκολο να επιλυθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων ημερών, δεδομένων της διαφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης ακόμα και για το πόσο θα είναι το χρέος το 2020, αλλά και της άκαμπτης στάσης που κρατά η ΕΚΤ. Χθες,ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εν πολλοίς η κεντρική τράπεζα έκανε ό,τι μπορούσε για την Ελλάδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση «εβδομάδων» και για εκταμίευση της δόσης τον Δεκέμβριο.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς η κοινωνία αναμένει καιρό το αποτέλεσμα της πολιτικής της. Ήτοι την επιβράβευση της τήρησης των «συμπεφωνημένων» με βελτίωση των όρων του ελληνικού προγράμματος και ελάφρυνση του δυσβάστακτου χρέους.

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Χθες κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι «μετά το eurogroup θα αξιολογήσουμε τη διαπραγματευτική στάση έναντι των εταίρων».

Η πίεση αυξάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά πλέον ανοιχτά εκλογές. Οι εξελίξεις δίνουν πυρομαχικά στην αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος το οποίο κατηγορεί εξαρχής την κυβέρνηση ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκε πραγματικά και πήρε τα σκληρά μέτρα χωρίς αντάλλαγμα.

Ο βασικός κίνδυνος, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεν αφορά το ενδεχόμενο να μείνει το κράτος από χρήματα με υπαιτιότητα της Ευρώπης. Εφόσον το επιθυμούν οι δανειστές, τέτοιου είδους θέματα λύνονται είτε μέσω του μηχανισμού ELA, που τροφοδοτεί τις τράπεζες με χρήμα ώστε να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια, είτε με περιορισμένες απελευθερώσεις κονδυλίων ως έναντι της δόσης.

Το ουσιαστικό θέμα που καίει την κυβέρνηση αφορά τον πολιτικό χρόνο που κυλά εις βάρος της, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων με όσο το δυνατόν μικρότερη αντίδραση της κοινωνίας.

Από την άλλη, η οικονομία, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας, συνεχίζει να ασφυκτιά από τη μη εξόφληση κρατικών υποχρεώσεων, από τον μηδενισμό των κρατικών επενδύσεων και βέβαια από την καθυστέρηση που προκαλεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η μη καταβολή της δόσης.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v