Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφύλιος στην τρόικα, παράταση στη δόση

Η 26η/11 πιθανή ημερομηνία για την απόφαση, αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ στο BBG. Διαφωνεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους, λέει το RTRS. Δεν βλέπει κατάληξη την άλλη εβδομάδα ο Σόιμπλε. Η "έκπτωση" στα επιτόκια.

Εμφύλιος στην τρόικα, παράταση στη δόση
Οι υπουργοί οικονομικών μπορεί να μην πάρουν την απόφαση που θα ξεκλειδώσει κεφάλαια για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς αναμένεται ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικας για τη χώρα, σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης.

Οι υπουργοί οικονομικών δεν θα πάρουν την απόφαση για εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ της δόσης που έχει παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο στη συνάντηση της 12ης Νοεμβρίου, είπε ίδιος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι υπουργοί περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έκανε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, συμπληρώνει. Η έκθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα και παρότι η προκαταρκτική έκθεση μπορεί να είναι έτοιμη για το eurogroup της Δευτέρας, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να στηριχθεί μια τελική απόφαση.

Η Ελλάδα υφίσταται πίεση για να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σημειώνει το πρακτορείο και υπενθυμίζει τη δήλωση Σόιμπλε την Πέμπτη ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δω πως μπορούμε να πάρουμε απόφαση την επόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πως η 26η Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί οικονομικών την εκταμίευση της δόσης. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την ερώτηση αν η απόφαση για την επόμενη δόση μπορεί να ληφθεί τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσαν χθες οι Financial Times ξεκινά ένας μαραθώνιος τριών εβδομάδων για την Ελλάδα. Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων που δανείζεται η χώρα. Με βάση το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το επιτόκιο της Ελλάδας καθορίζεται 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν το premium στις 80 μονάδες βάσης.

Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η WSJ, συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται και ο διπλασιασμός της περιόδου αποπληρωμής.

Διχασμένη η τρόικα για το χρέος

Στα δύο είναι χωρισμένη η τρόικα για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητά του, υποστηρίζει από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επίσης Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η διαφορά στον υπολογισμό για το πόσο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2020 φτάνει τις 10 - 20 ποσοστιαίες μονάδες ή ποσό που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ.

Παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι υπάρχει διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των υπολογισμών του ΔΝΤ και αυτών της Κομισιόν, με την Κομισιόν να είναι πιο αισιόδοξη. Η διαφορά αυτή, όμως, αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ.

“To πραγματικό ζήτημα τώρα αφορά την ίδια την τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν”, σημείωσε ο ίδιος.

Άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων της τρόικας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει προκριθεί ένα συγκεκριμένο νούμερο για το χρέος. Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις ανάλογα με τις υποθέσεις που γίνονται κάθε φορά δεκτές.

“Υπήρξε διαφωνία για τα νούμερα”, δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή, λέγοντας ότι υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

"Όλοι συμφώνησαν ότι θα είναι πάνω από 120% του ΑΕΠ, αλλά για το πόσο ακριβώς είναι κάτι στο οποίο υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των δύο ευρωπαϊκών πλευρών της τρόικας", πρόσθεσε.


Σόιμπλε: Δεν βλέπω απόφαση για Ελλάδα εντός εβδομάδας

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση σχετικά με τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο με την Ελλάδα ακόμα", δήλωσε κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Αμβούργο.

"Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε απόφαση για την Ελλάδα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς", τόνισε.

Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο Eurogroup, από το οποίο η Ελλάδα ελπίζει να υπάρξουν θετικές αποφάσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία πνίγει τη δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης.


E.E.: Απαιτείται συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση

"Καλωσορίζουμε τη χθεσινή απόφαση της Βουλής", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. Σημείωσε ωστόσο ότι όπως δήλωσε χθες και ο Όλι Ρεν υπάρχει μία ακόμα σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή, αυτή για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Το θετικό αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμο για να ανοίξει τον δρόμο ώστε να προχωρήσει η συζήτηση τη Δευτέρα για τα άλλα δύο κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να συμφωνηθούν, η βιωσιμότητα του χρέους και η χρηματοδότηση των μελλοντικών αναγκών για την Ελλάδα.

«Θα επαναλάβω αυτό που είπε χθες ο κ. Ρεν, ότι το eurogroup δουλεύει για το συγκεκριμένο θέμα με παραγωγικό τρόπο με την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια τις επόμενες ημέρες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε αποφάσεις πολιτικής τη Δευτέρα στο eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v