Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνονται οι ποινές για φοροπαραβάσεις

Μια πρώτη γεύση φοροαλλαγών ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Οι αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας και οι πρώτες αλλαγές στον ΚΒΣ.

Μειώνονται οι ποινές για φοροπαραβάσεις
Μια πρώτη γεύση φοροαλλαγών ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αν και τα «βαριά» μέτρα με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων, τον ενιαίο φόρο ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και τον νέο σούπερ φόρο στα ακίνητα θα ακολουθήσουν με ξεχωριστά νομοσχέδια έως το τέλος του έτους.

Στο σημερινό, μάξι νομοσχέδιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα η μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες και της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ή η επιβολή τέλους καπνιστών, θα περιλαμβάνονται το νέο ποινολόγιο της εφορίας με πλήρη ανατροπή της σημερινής φιλοσοφίας των προστίμων και η πρώτη δόση κατάργησης του ΚΒΣ.

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις που αφορούν το νέο ποινολόγιο ξεχωρίζουν:

· Η μείωση έως 50% των ποσοστών υπολογισμού των προστίμων για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα, το ποσοστό θα διαμορφώνεται στο 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής με το μέγιστο ποσοστό να φθάνει μέχρι το 100%.

· Το νέο αντικειμενικό σύστημα ποινών. Ως βάση υπολογισμού θα λογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα εξαρτάται από την κατηγορία των βιβλίων.

Για όσους δεν υποχρεούνται να συμπληρώνουν βιβλία το ελάχιστο πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ, για όσους υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων το πρόστιμο θα είναι 900 ευρώ και για όσους υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων η βάση θα είναι τα 1.200 ευρώ. Επί αυτής της βάσης, θα εφαρμόζονται συντελεστές προσαύξησης ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε ποινής.

· Η καθιέρωση μηχανισμού εκπτώσεων για όσους εξοφλούν αμέσως τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Η έκπτωση θα μπορεί να φτάνει στο 60% για όσους πληρώνουν εφάπαξ, ή στο 40% για όσους αποφασίζουν να προκαταβάλουν το 25% του προστίμου. Παράλληλα θα υπάρχει πλαφόν ανώτατου προστίμου.

Στο μέτωπο του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για μία ακόμη φορά η κατάργηση δεν είναι πλήρης (αυτήν τη φορά όμως κάτι γίνεται) αλλά σταδιακή. Ο ΚΒΣ μετονομάζεται σε Κανόνα Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ) και προβλέπει τα εξής:

· Παύει η διάτρηση βιβλίων και στοιχείων. Τα βιβλία γίνονται ηλεκτρονικά όπως και τα τιμολόγια, και επομένως ο έλεγχος διευκολύνεται καταλυτικά.

· Όλα τα τιμολόγια - δελτία αποστολής θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

· Καθιερώνεται υποχρέωση ενός τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές μιας επιχείρησης.

· Τίθεται ανώτατο όριο πληρωμών από και προς επιτηδευματίες, με χρήμα σε φυσική μορφή ύψους 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ σήμερα. Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται με κάρτες, επιταγές ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

· Καταργούνται τα πρόσθετα βιβλία που υποχρεούνται να έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. βιβλίο αποθήκης, βιβλίο οχημάτων στα συνεργεία). Παράλληλα, όμως, αυστηροποιούνται οι ποινές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v