Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργολάβοι: Δεν θέλουν παράβολο στις προσφυγές

Στα μαχαίρια βρίσκονται οι εργολάβοι και το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών με αφορμή το σχέδιο του τελευταίου για επιβολή παραβόλου σε κάθε προσφυγή που γίνεται στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Εργολάβοι: Δεν θέλουν παράβολο στις προσφυγές
Στα μαχαίρια βρίσκονται οι εργολάβοι και το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών με αφορμή το σχέδιο του τελευταίου για επιβολή παραβόλου σε κάθε προσφυγή που γίνεται στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, προκειμένου να περιοριστεί μια φάμπρικα που οδηγεί σε πολυετείς καθυστερήσεις.

Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση κρίσιμων έργων, από τη διαχείριση αποβλήτων μέχρι την αναβάθμιση οδικών αξόνων, «σέρνονται» επί μήνες (ενίοτε επί χρόνια) εξαιτίας βροχής προσφυγών που υποβάλλονται σχεδόν σε κάθε προκήρυξη.

Η πυκνότητα των ενστάσεων είναι τέτοια που μεταξύ των εργοληπτών κυκλοφορεί το ανέκδοτο σύμφωνα με το οποίο οι ανταγωνιστές τους πρώτα φτιάχνουν την προσφυγή και στη συνέχεια υποβάλλουν την προσφορά τους!

Όμως, οι διοικήσεις των εταιρειών αντιδρούν και στην ιδέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για την επιβολή παραβόλου κάθε φορά όπου υποβάλλεται ένσταση κατά των αποτελεσμάτων ενός διαγωνισμού.

Το μέτρο συγκαταλέγεται μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και είχε ανακοινωθεί πρόσφατα από το υπουργείο.

Η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη στην οποία υποστηρίζει πως «πράγματι τα έργα, και ειδικότερα οι διαγωνισμοί ανάθεσης των έργων, υποφέρουν από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», αλλά «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η λύση βρίσκεται στον περιορισμό των δικαιωμάτων άμυνας των πολιτών ή των επαγγελματιών απέναντι σε αυθαιρεσίες και εκτροπές των οργάνων της διοίκησης».

Στον ΣΑΤΕ υποστηρίζουν πως η ρίζα του κακού βρίσκεται στο πολυδαίδαλο και πολλές φορές αντικρουόμενο και αντιφατικό νομικό πλαίσιο, στην επιλογή ακατάλληλων ή και διαβλητών συστημάτων ανάθεσης έργων όπως μελέτη - κατασκευή, πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών κ.λπ., στην αδράνεια ή καθυστέρηση λήψης αποφάσεων ή γνωμοδότησης από πολυμελείς επιτροπές και συμβούλια καθώς και στην ακατάλληλη στελέχωση των συγκεκριμένων επιτροπών, με κομματικά ή άλλα, μη διαφανή, κριτήρια.

Οι εργολήπτες θεωρούν πως αντί για την επιβολή παραβόλου επί των ενστάσεων το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει σε άλλα μέτρα με τα οποία θα περιοριστούν οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται «η δημοσιότητα - ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των στοιχείων των έργων, από τη φάση της δημοπράτησης, έως την οριστική παραλαβή».

Το περίφημο μητρώο έργων, μάλιστα, είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Υποδομών την περίοδο Ρέππα, αλλά ουδέποτε λειτούργησε πλήρως.

Οι διοικήσεις των εταιρειών υποστηρίζουν, όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΑΤΕ, πως, ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει στον νόμο πρόβλεψη για επιλογή των μελών των επιτροπών στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων μέσω δημόσιας κλήρωσης (με βάση μητρώο που θα έχει δημιουργηθεί), μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου δεν έχει εφαρμοστεί.

Η επιστολή του ΣΑΤΕ συνοδεύεται και από κατάλογο 98 διαγωνισμών της τελευταίας τριετίας για τους οποίους υπήρξε παρέμβαση του συνδέσμου έπειτα από καταγγελίες μελών του για παρατυπίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v